Italia. Partidul lui Salvini, învingător în alegerile din Abruzzo. Mișcarea 5 Stele, înfrângere usturătoare

Partidul de extremă dreapta Liga, condus de vicepremierul Matteo Salvini, este principalul învingător al alegerilor regionale desfăşurate duminică în Italia în Abruzzo (centru), în timp ce partenerul său din coaliţia de guvernare, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), a suferit o înfrângere dureroasă, transmite Reuters.

Liga a obţinut aproape 28% din voturi, dublându-şi scorul de la alegerile legislative din 2018, un rezultat ce confirmă creşterea de popularitate a formaţiunii.

Candidatul conservator Marco Marsilio, sprijinit de Liga, a fost ales preşedinte al regiunii muntoase Abruzzo, cu aproape 50% din voturi, conform rezultatelor provizorii publicate luni, după numărarea buletinelor din peste 90% din centrele de vot.

‘Mulţumesc Abruzzo, mulţumesc Italia’, a reacţionat Salvini pe Twitter.

Marsilio provine dintr-un alt partid de extremă dreapta, Fraţii Italiei (FdI), care, împreună cu Forza Italia (conservator, al fostului premier Silvio Berlusconi), a refăcut vechea alianţă cu Liga în Abruzzo, rămânând însă în opoziţie la nivel naţional.

M5S s-a plasat pe locul al treilea, candidata sa Sara Marcozzi întrunind circa 20% din voturi, cu mult sub procentul de 40% obţinut în Abruzzo la scrutinul parlamentar de anul trecut.

Pe locul al doilea s-a situat Giovanni Legnini, de centru-stânga, cu puţin peste 30% din opţiuni, scor de marchează un reviriment pentru coaliţia sa, din care face parte şi Partidul Democrat, faţă de 18% în 2018.

Rezultatele consemnate la scrutinul de duminică ar putea amplifica tensiunile din interiorul coaliţiei populiste de guvernare, pe fondul fracturilor tot mai vizibile în ultimele săptămâni, cu dezacorduri în privinţa mai multor subiecte, precum construirea unui tunel transalpin sau criza politică din Venezuela.

Ambele partide consideră viitoarele alegeri pentru Parlamentul European drept un test important care va afecta balanţa de putere nu doar la Bruxelles, dar şi în interiorul guvernului de la Roma.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.