Italia pune în pericol acordul comercial CETA, dintre UE şi Canada

Italia nu va ratifica acordul de comerţ liber dintre Uniunea Europeană şi Canada, a declarat, vineri, vicepremierul Luigi Di Maio, punând în pericol cel mai important acord semnat de UE, în ultimii ani. În curând, CETA (Acordul Economic şi Comercial Multilateral) va ajunge în parlament, iar această majoritate îl va respinge şi nu îl va ratifica”, a declarat Di Maio, la o reuniune a asociaţiei fermierilor, la Roma.

„Dacă vreun oficial italian (…) continuă să apere tratate precum CETA, va fi înlăturat”, a adăugat Di Maio, care conduce formaţiunea anti-sistem Mişcarea Cinci Stele, aflată la guvernare alături de Liga Nordului, de dreapta. O sursă din cadrul guvernului canadian a minimalizat aceste afirmaţii, afirmând că ele reflectă politica internă a Italiei şi provocările de a gestiona o coaliţie de partide de dreapta şi de stânga. „Suntem implicaţi, însă nu intenţionăm să amplificăm în niciun fel o problemă care are mai mult de-a face cu politica italiană decât o problemă fundamentală cu cele 2% din CETA, rămase de ratificat”, a declarat sursa, care a dorit să rămână anonimă.

Acordul CETA, primul tratat comercial major semnat de UE după ratificarea, în 2015, a unui acord cu Coreea de Sud, trebuie să fie aprobat de toate cele 28 de state membre pentru a intra pe deplin în vigoare. Canada afirmă că 98% din tratat se află deja în vigoare. Guvernul italian, alcătuit din Mişcarea Cinci Stele şi Liga, învestit pe 1 iulie, a promis să adopte o poziţie fermă pentru a apăra specialităţile alimentare italiene. Dintre cele 28 de state ale UE, Italia deţine cele mai multe produse alimentare cu etichete PDO (Desemnare Protejată a Originii) şi PGI (Indice Geografic Protejat). Între acestea se numără brânza Parmigiano Reggiano şi şunca Prosciutto di Parma.

Potrivit CETA, Canada recunoaşte peste 40 de etichete italiene PDO şi PGI, dintr-un total de 292. CETA a intrat provizoriu în vigoare în septembrie 2017, înlăturând tarife pentru un mare număr de bunuri şi lărgind accesul Europei la carnea de vită canadiană şi al Canadei la brânza şi vinul european. Susţinătorii CETA afirmă că aceasta va duce la creşterea cu 20% a schimburilor comerciale dintre parteneri şi la consolidarea economiei UE cu 12 miliarde de euro anual, iar a Canadei cu 12 miliarde de dolari canadieni. Ministrul italian al agriculturii, Gian Marco Centinaio, a califict CETA drept „greşit şi riscant” pentru Italia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *