Jair Bolsonaro, de extremă-dreapta, a fost învestit preşedinte al Braziliei. El a făcut apel la un „pact naţional” pentru „a elibera definitiv” țara de sub „jugul corupţiei”

air Bolsonaro a fost învestit marţi în funcţia de preşedinte al Braziliei în cadrul unei ceremonii oficiale la Brasilia, relatează AFP.

Învestirea vine la peste două luni după ce el a câştigat alegerile cu un program de extremă-dreapta în faţa stângii, la capătul unei campanii care i-a divizat pe brazilieni.

Jair Bolsonaro, fost căpitan de armată, a promis o ruptură radicală cu deceniile de politică de stânga şi de centru-dreapta din Brazilia, cea mai mare putere din America Latină.

El s-a prezentat ca liderul puternic capabil să combată violenţa şi corupţia endemice din Brazilia şi să redreseze economia.

Jair Bolsonaro îl înlocuieşte pe conservatorul Michel Temer şi devine primul şef de stat de extremă-dreapta care ajunge la putere în Brazilia prin vot.

Noul preşedinte al Braziliei, Jair Bolsonaro, a lansat un apel, marţi, în discursul său de învestire la un „pact naţional” pentru „a elibera definitiv” Brazilia de sub „jugul corupţiei, criminalităţii, iresponsabilităţii economice şi al barierelor ideologice”, relatează AFP.

Jair Bolsonaro, 63 de ani, s-a pronunţat pentru „un adevărat pact naţional între societate şi puterile executivă, legislativă şi judecătorească”, într-un scurt discurs ţinut în faţa Congresului, la Brasilia, unde a devenit oficial al 38-lea preşedinte al celei mai puternice economii din America Latină.

„Fac apel la fiecare membru al Congresului pentru o misiune de restaurare şi redresare a ţării noastre”, a spus el. „Avem oportunitatea unică de a ne reconstrui ţara şi a câştiga din nou încrederea compatrioţilor noştri”, a subliniat şeful statului.

Jair Bolsonaro a insistat asupra necesităţii de „a crea un cerc virtuos pentru economie, dând încrederea necesară pentru a deschide pieţele noastre comerţului internaţional, stimulând concurenţa, productivitatea şi eficienţa, fără orientare ideologică”.

Preşedintele de extremă-dreapta s-a arătat încă o dată un conservator ferm în problemele societăţii şi a promis „să respecte religiile şi tradiţiile iudeo-creştine”, luptând în acelaşi timp „împotriva ideologiei de gen”.

El a reiterat intenţia sa de a liberaliza portul de armă, afirmând că „oamenii de bine merită să aibă mijloacele de a se apăra” şi proclamând „dreptul la legitimă apărare”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *