Jale în Educaţie: Un sfert dintre profesori au mai mult de 60 de ani: Ei nu reprezintă oare o categorie de risc?

„Degeaba spune Tătaru că dascălii pot opta pentru predarea în online, dacă ordinul în vigoare îi limitează”, susțin sindicatele din învățământ.

„Personalul cu risc (de exemplu, vârstnici, persoane cu diabet zaharat sau alte boli cronice, persoane cu imunitate deficitară) va reveni în școli cu avizul medicului de medicina muncii”, scrie în ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației pentru redeschiderea școlilor, publicat în Monitorul Oficial pe 1 septembrie. Prevederea, pe care o califică drept „incompletă”, spun oamenii din sistemul de învățământ, a cauzat haos și îngrijorare, mai ales în rândul profesorilor care se încadrează în categoriile de risc.

Organizațiile reclamă că ordinul nu spune, clar, că medicul de medicină a muncii poate să dea aviz unui profesor să predea de acasă, ci medicul îi spune doar dacă este apt sau nu să se întoarcă în unitatea de învățământ. „Medicul în medicina muncii nu are acoperire legală ca să poată decide pentru dascăli dacă pot profesa sau nu de la distanță. Plus că el nu este medic specialist. De aceea unii dintre doctorii specializați în medicina muncii refuză să ofere un document pe care să scrie că profesorul trebuie să muncească de acasă”, a explicat Cornelia Stavri, secretar în cadrul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). În România, din totalul de 220.000 de cadre didactice, care predau în 6.300 de unități de învățământ, peste 50.000 (aproape un sfert) au mai mult de 60 de ani, potrivit datelor transmise de sindicate.

„Profesorii nu știu încotro s-o apuce, de teamă ca directorii să nu le refuze dreptul de a sta acasă, pentru că nu toți șefii școlilor vor să-și asume răspunderea pentru o procedură care nu este clară. Alți directori interpretează acest cadru legislativ ca să nu-i lase pe profesori să predea online, pentru că n-au suficient personal în școli”, adaugă Stavri. Dezbatere pe vârstă: de când începe pericolul? O altă problemă cu ordinul comun este că nu precizează pragul vârstei de la care profesorul este încadrat în categoria de risc, în caz de infectare.

„Dacă ne luăm după recomandările Ministerului Sănătății, ar însemna că doar cei 10.000 de profesori de la 65 de ani în sus pot cere să nu meargă la școală. Dar ce se întâmplă cu cei 40.000 de profesori care au între 60 și 65 de ani? Ei nu reprezintă oare o categorie de risc?”, spune Simion Hăncescu, președintele FSLI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *