Japonezii au lansat pe orbită doi sateliți „gunoieri”

Vechea problemă a „gunoiului spațial” va fi în sfârșit abordată de o companie din Japonia care a lansat o misiune pilot specială, trimițând o pereche de sateliți în spațiu, pentru a aduna reziduurile periculoase ce înconjoară planeta. Firma niponă Astroscale folosește tehnologia numită „ELSA-d”, acronimul venind de la „ End-of-Life Services by Astroscale demonstration”.

Cei doi sateliți au fost duși în spațiu cu o rachetă lansată la 22 martie de la Cosmodromul Baikonur, din Kazahstan.

Amintim, experții au avertizat de mult timp că sateliții pe care ne bazăm pentru prognozele meteo, călătoriile aeriene și sistemele globale de comunicare sunt puși în pericol de cele aproximativ 9.200 de tone de reziduuri spațiale din jurul planetei noastre.

Această problemă s-ar putea înrăutăți după ce companii private ca SpaceX și Google își vor trimite roiurile de sateliți în spațiu.

Unul dintre sateliții lansați de cei de la Astroscale este un satelit de serviciu, care va colecta reziduurile, iar celălalt va fi un satelit „client”, care va simula deșeurile. Satelitul de serviciu a fost dezvoltat pentru a putea înlătura în siguranță reziduurile din orbită folosindu-se de tehnologii de detectare a proximității și un sistem de cuplare magnetică.

Satelitul client este o replică care simulează sateliți scoși din uz sau alte deșeuri spațiale și este dotat cu un mecanism ce permite cuplarea.

În această vară Astroscale va face o serie de demonstrații tehnice privind tehnologia ELSA-d pentru a arăta cum funcționează sistemul său de cuplare și înlăturare a reziduurilor.

„Ceea ce ELSA-d folosește este un braț robotic, cum ar veni, care se agață magnetic”, explică inginerul principal de operațiuni Chris Walker, acesta precizând că brațul va putea fi rotit în toate direcțiile.

Aceste demonstrații vor include căutarea satelitului client, inspectarea și apropierea de acesta, precum și cuplări de probă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *