Japonia a depistat un submarin al Chinei în apropierea apelor sale teritoriale

Ministerul japonez al Apărării a anunțat că a detectat prezența unui submarin despre care crede ca aparține Chinei în apele din apropierea insulelor sale de sud, în contextul tensiunilor care persistă în Pacific, scrie Reuters.

Marina japoneză a identificat vineri dimineață un submarin în apropierea apelor sale teritoriale, lângă insula Amami Oshima, care aparține de Prefectura Kagoshima, a arătat ministerul duminică, într-un comunicat. De asemenea, în zonă a fost reperat și un distrugător chinez.

Tokyo acuză repetate intruziuni ale navelor chineze în apele sale teritoriale și în apropierea insulelor disputate în ultimii ani. La rândul său, China a reacționat adesea cu furie împotriva vaselor americane care navighează în zona disputată din Marea Chinei de Sud, deși Washingtonul susține că este vorba despre libertatea de a naviga în acele ape.

Un înalt diplomat chinez, Wang Yi, a declarat în timpul unei vizite în Vietnam că cele două țări ar trebui să se abțină de la acțiuni unilaterale în Marea Chinei de Sud, care ar putea complica disputele.

În anunțul de duminică, ministerul japonez a mai precizat că forțele sale de apărare maritimă au identificat navele într-o zonă din apropierea apelor teritoriale, unde navele trebuie să se identifice. Ministrul Nobuo Kishi și-a instruit oamenii „să adune informații și să rămână în stare de alertă”.

Submarinul detectat a continuat să nevigheze pe sub apă în direcția vest, spre insula Yokoate.

Ambasada chineză nu a putut fi contactată pentru un comentariu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *