Japonia detronează China. Piaţa de capital japoneză a depăşit-o ca valoare pe cea chinezească

Piaţa de capital japoneză a depăşit-o pe cea a Chinei, devenind a doua piaţă ca mărime din lume. Rocada are loc în contextul disputei comerciale dintre China şi SUA.

Potrivit unor date publicate de Bloomberg News, piaţa de capital chineză valora joi 6,09 mii de miliarde de dolari, iar cea a Japoniei 6,16 mii de miliarde de dolari.

China a anunţat vineri tarife vamale pentru importurile de bunuri din SUA în valoare de aproximativ 60 de miliarde de dolari, de la gaze naturale lichefiate (LNG) la anumite aeronave, şi a ameninţat cu măsuri suplimentare, avertizând că nu va da înapoi în cazul unui război comercial prelungit cu Washingtonul.

Ministerul de Finanţe a prezentat noile taxe vamale cuprinse între 5% şi 25% la 5.207 de bunuri importate din SUA.

Perioada de implementare a noilor tarife depinde de acţiunile Statelor Unite, se arată într-un comunicat separat al Ministerului Comerţului din China.

Printre bunurile americane care sunt ţinta noilor tarife se află multe produse agricole şi energetice, cum ar fi carnea de vită şi gazele naturale lichefiate. Alte bunuri sunt semiconductorii, unele elicoptere, aeronave de dimensiuni mici şi medii, prezervative, produse din oţel şi cafea.

Autorităţile de la Beijing susţin că decizia reprezintă răspunsul la intenţia Washingtonului de a impune taxe vamale de 25% la bunuri importate din China, în valoare de 200 de miliarde de dolari.

În prima săptămână din iulie, SUA şi China, primele două mari economii ale lumii, au introdus reciproc tarife vamale pentru importuri în valoare de 34 miliarde de dolari, Beijingul acuzând Washingtonul că a declanşat cel mai mare război comercial din istorie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *