„Jihadistul gogoman”, prizonier în Siria, cere ajutorul Noii Zeelande

Situaţia lui Mark Taylor, neozeelandezul supranumit „jihadistul gogoman”, rămâne incertă, după ce premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunţat că nu-i poate oferi ajutor bărbatului.

Cazul lui Mark Taylor a ieşit la lumină în 2015, când neozeelandezul a postat pe Twitter o serie de mesaje de susţinere a grupării jihadiste Stat Islamic (SI). Acela a fost şi momentul în care şi-a câştigat porecla de „jihadistul gogoman”, deoarece uitase să îşi dezactiveze informaţiile de geolocalizare, dezlănduind astfel locul în care se afla.

La acea dată, Taylor lupta în Siria alături de jihadişti şi a povestit mai târziu pentru ABC, după ce a hotărât să fugă din grupare, că neatenţia din 2015 l-a costat 50 de zile de detenţie într-un centru penitenciar al SI, transmite France 24, citat de mediafax.ro.

Tot în perioada sa de „activism” jihadist, Mark Taylor a postat un video în care îşi ardea paşaportul neozeelandez şi cerea pornirea unui jihad împotriva Noii Zeelande şi Australiei.
Tot acest zel avea să îl părăsească, însă, în 2018, când a fugit din tabăra SI şi s-a predat forţelor kurde, în captivitatea cărora se află şi în prezent.

„Nu aveam ce mânca. Nu aveam niciun ban şi niciun serviciu de bază nu funcţiona. Eram într-o situaţie teribil de grea şi a trebuit să iau o decizie”, a explicat Taylor când s-a predat.

Autorităţile din Wellington nu-i pot retrage cetăţenia neozeelandeză, deoarece Taylor nu deţine cetăţenie dublă. Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a menţionat că îi nu poate oferi ajutor bărbatului, din motiv că este reţinut într-o zonă în care nu există nicio reprezentanţă diplomatică neozeelandeză.

Ardern a subliniat că prizonierul ar trebui să intre în contact cu diplomaţii neozeelandezi din Turcia.

Dacă Mark Taylor va reuşi să se întoarcă în Noua Zeelandă, el va fi probabil urmărit conform legilor antiteroriste din ţară, a explicat ministrul Justiţiei, Andrew Little.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *