Joe Biden a anunțat în ce condiții va adera Ucraina la NATO

Preşedintele american, Joe Biden, a afirmat luni, într-o conferinţă de presă la Bruxelles, că Ucraina trebuie să elimine corupţia şi să îndeplinească alte criterii pentru aderarea la NATO, dar anexarea Peninsulei Crimeea la Rusia, precum şi rolul Moscovei în partea de est a ţării nu înseamnă că nu va fi acceptată niciodată în Alianţă, notează Reuters.

„Ei trebuie să lupte în continuare împotriva corupţiei”, a declarat liderul de la Casa Albă la finalul summitului NATO.

„Între timp, vom face tot ce ne stă în puteri pentru ca Ucraina să poată rezista agresiunilor ruseşti, pentru a-şi menţine securitatea fizică”, a subliniat preşedintele SUA, potrivit Agerpres.

NATO și-a reconfirmat promisiunea de a acorda într-o zi Ucrainei calitatea de membru, fără însă a da garanții precise despre când se va întâmpla asta.

NATO și-a repetat promisiunea într-un comunicat oficial publicat la încheierea summitului de ieri, luni 14 iunie, în care spune: „Reiterăm decizia luată la summitul din București în 2008 că Ucraina va deveni un membru al Alianței. Sprijinim dreptul Ucrainei de a-și decide singură viitorul și politica externă, fără un amestec din afară.”

Cum o remarcă, însă, Kyiv Post, documentul nu oferă niciun orar al aderării și nici un fel de garanții în legătură cu pașii următori. Georgia a primit în 2008 o promisiune identică de la NATO, dar în vara acelui an, în august 2008, Rusia a ocupat militar, în urma unui pretext și a unui scurt război, o regiune din Georgia, Osetia de Sud, care de atunci rămâne ocupată. În 2014, a urmat conflictul din Donbasul ucrainean (Donețk și Luhansk), precum și anexarea Crimeei. S-a intrat într-o buclă juridico-militară: NATO nu poate primi ca membri țări cu părți din teritoriu ocupate militar, în primul rând deoarece, conform celebrului articol 5 al Cartei NATO, Alianța ar fi obligată să le apere, întrând într-un conflict militar cu Rusia.

Volodimir Zelenski i-a cerut foarte insistent lui Joe Biden să obțină de la aliați o asemenea promisiune oficială într-o convorbire telefonică pe care au avut-o pe 7 iunie, înainte ca Biden să pornească spre Europa.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dorit un răspuns clar, „da” sau „nu”, din partea preşedintelui american Joe Biden în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, informează agențiile internaționale de presă.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *