John Bolton îl compară pe Nicolas Maduro cu Nicolae Ceauşescu și îl avertizează că ar putea ajunge la Guantanamo

John Bolton, consilierul prezidenţial american pentru Siguranţă Naţională, nu a exclus posibilitatea ca preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro, să aibă soarta lui Nicolae Ceauşescu, avertizându-l că dacă nu cedează puterea ar putea ajunge în penitenciarul militar Guantanamo.

„Îi urez lui Nicolas Maduro şi consilierilor săi o pensionare îndelungată şi liniştită, pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Ar trebui să profite de oferta preşedintelui (autoproclamat -n.red.) Juan Guaido şi să plece. Cu cât va fi mai rapid, cu atât va fi mai bine”, a transmis John Bolton prin Twitter.

Ulterior, prezent la emisiunea radio realizată de jurnalistul american Hugh Hewitt, John Bolton a fost rugat să comenteze afirmaţiile. Hugh Hewitt i-a spus: „Ceauşescu şi Mussolini au sfârşit rău. Idi Amin şi ‘Baby Doc’ Duvalier nu. Aceasta este alegerea pe care o are de făcut acum Maduro?”

John Bolton a răspuns, conform stenogramei prezentate de jurnalistul Jugh Hewitt: „Ei bine, eu am transmis prin Twitter, ştiţi, îi urez o pensionare îndelungată şi liniştită pe o plajă frumoasă departe de Venezuela. Cu cât va profita mai rapid de această ocazie, cu atât probabil va avea mai rapid o pensionare drăguţă, liniştită, pe o plajă frumoasă, în loc să fie pe o altă plajă, precum cea de la Guantanamo”, unde se află un penitenciar militar american.

„Nu doar că Maduro cere susţinere paramilitară din străinătate pentru a păstra reţeaua dictaturii eşuate, ci au apărut şi relatări că ar transporta averea Venezuelei cu avionul. Oare fură resursele poporului pentru a plăti intervenţia rusă?”, a acuzat John Bolton prin Twitter.

Statele UE îl vor recunoaşte pe Juan Guaido în funcţia de preşedinte interimar

Guvernele celor 28 de ţări membre ale Uniunii Europene îl vor recunoaşte pe Juan Guaido, liderul opoziţiei din Venezuela, în funcţia de preşedinte interimar, începând de săptămâna viitoare, au declarat vineri doi diplomaţi europeni, citaţi de Reuters.

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE au discutat această problemă în cadrul unei întâlniri la Bucureşti. Aceştia au decis să îl susţină pe Juan Guaido doar până la organizarea alegerilor electorale, de teamă să nu creeze un exemplu pentru alţi lideri ai opoziţiei.

Guvernele celor 28 de state vor anunţa săptămâna viitoare, individual, poziţia faţă de situaţia din Venezuela.

Este de aşteptat ca Marea Britanie, Germania şi Spania să facă luni anunţul oficial privind recunoaşterea lui Guaido.
Restul statelor UE îşi vor anunţa susţinerea pentru Guaido, dar nu îl vor recunoaşte oficial.

„Multe ţări vor pune accent pe natura interimară a acestei recunoaşteri formale”, a declarat pentru Reuters unul dintre diplomaţi.

Până acum, Uniunea Europeană s-a limitat la a cere organizarea unui nou scrutin prezidenţial în Venezuela, fără a evoca posibilitatea recunoaşterii lui Juan Guaido ca preşedinte interimar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *