Juan Guaido ar putea permite Statelor Unite să intervină în Venezuela

Juan Guaido, care s-a autoproclamat preşedinte interimar al Venezuelei, a refuzat să elimine posibilitatea de a autoriza Statele Unite să intervină pentru a îl forţa pe Nicolas Maduro să renunţe la putere, relatează site-ul postului France 24.

Preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, a declarat că ar face „orice este necesar pentru a salva oamenii”. „Vom face orice are un cost social scăzut şi care va genera stabilitatea în rezolvarea urgenţelor”, a declarat Guaido.

Statele Unite au oferit ajutor umanitar, însă produsele se află în depozite din Columbia din cauză că trupele care îl susţin pe Maduro au blocat intrarea lor în ţară. Juan Guaido estimează că aproximativ 300.000 de oameni ar putea să moară dacă nu vor primi ajutor umanitar urgent.

Statele Unite discută direct cu şefi din armata venezueleană pe care încearcă să îi convingă să îl abandoneze pe preşedintele Nicolas Maduro şi pregătesc, de asemenea, noi sancţiuni menite să îl constrângă pe acesta, informează Reuters, care citează un oficial de la Casa Albă.

Administraţia Trump se aşteaptă la noi dezertări din partea militarilor care îl susţin pe Maduro, în ciuda faptului că, până acum, doar câţiva ofiţeri au făcut acest lucru de când liderul opoziţiei venezuelene, Juan Guaido, s-a autoproclamat preşedinte interimar şi a primit recunoaşterea mai multor state, a declarat oficialul care a dorit să rămână anonim.

„Avem discuţii cu membri ai fostului regim Maduro, cu reprezentanţi militari, deşi ele sunt foarte, foarte limitate”, a spus el fără a da detalii privind nivelul la care sunt purtate aceste discuţii.

Cu armata venezueleană aparent încă loială lui Maduro, o sursă de la Washington apropiată opoziţiei a spus că nu este convins că administraţia Trump a creat o bază suficientă încât să işte o rebeliune la nivel larg în rândurile militarilor care, în mare parte, sunt suspectaţi că au beneficiat de pe urma corupţiei şi a traficului de droguri.

Membri ai forţelor de securitate venezuelene se tem că ei sau familiile lor ar putea deveni ţinte ale lui Maduro dacă trec de cealaltă parte, astfel că SUA ar trebui să le ofere ceva care să cântărească mai mult decât îngrijorările, a spus Eric Farnsworth, vicepreşedinte al Consiliului Americilor, tink tank din Washington.

Juan Guaido a spus că alegerile prezidenţiale din mai 2018, în urma cărora Nicolas Maduro a câştigat un al doilea mandat, au fost falsificate, iar pe 23 ianuarie 2019 a invocat o prevedere constituţională şi s-a declarat preşedinte, promiţând alegeri libere şi corecte.

SUA şi cele mai multe dintre ţările europene l-au recunoscut pe Guaido ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Guvernul american consideră că aliaţii europeni sunt capabili să facă mai multe pentru a-l împiedica pe Maduro să transfere sau ascundă capitalul Guvernului Venezuelei în afara ţării, a spus un oficial american.

Statele Unite pregătesc noi sancţiuni pentru Venezuela.

Guvernul Maduro îl acuză pe Guaido că încearcă să pună la cale o lovitură de stat condusă de SUA.

Generalul Francisco Yanez a devenit primul general activ venezuelean care l-a recunoscut pe Guaido ca preşedinte. El este însă unul dintre cei 2.000 de militari care au acelaşi rang. Ataşatul militar al Venezuelei la Washington a spus, la finalul lunii trecute, că renunţă să îl susţină pe Maduro.

Venezuela trebuie să îşi rezolve problemele prin discuţii paşnice, iar China susţine efortul comunităţii internaţionale în acest sens, a declarat Ministerul chinez de Externe, relatează site-ul agenţiei Reuters.

Majoritatea statelor UE, inclusiv Marea Britanie, Germania, Franţa şi Spania îl recunosc pe Juan Guaido ca fiind preşedintele interimar al Venezuelei. Grupul Internaţional de Contact pentru Venezuela, care a fost inaugurat în cadrul unei reunui în capitala din Uruguay, a susţinut că o intervenţie militară ar agrava lucrurile.

Ministerul chinez de Externe a mai adăugat că susţine rolul comunităţii internaţionale şi că speră că toate părţile vor avea un rol constructiv. „Problemele Venezuelei trebuie rezolvate de oamenii săi în conformitate cu constituţia şi legislaţia, prin dialog paşnic şi canale politice”, a mai afirmat Ministerul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *