Judecat pentru corupție, Secretarul general al Guvernului face apologia grațierii

Secretarul general al Guvernului Toni Greblă a declarat, luni, că „uneori la intervale diverse de timp, o graţiere, o aministie chiar este necesară”, precizând că este nevoie de un moment T0, de o serie de măsuri reperatorii ca să „plecăm la un drum curat şi având încredere în justiţie”.

Întrebat, luni la România Tv, dacă vor fi date ordonanţele de urgenţă pentru aministie şi graţiere, Toni Greblă a răspuns, citat de Mediafax: „Aceasta este o decizie politică care va fi luată la nivel de coaliţie. Eu pot să vă spun, din punct de vedere tehnic, că uneori la intervale diverse de timp, o graţiere, o aministie chiar este necesară. Acum sigur că se speculează politic care este momentul, care să fie întiderea celor două acte de clemenţă. Nu poţi să îi exceptezi acolo pe unii oameni, dar cu atât mai mult trebuie găsite măsuri reparatorii, cu cât justiţia însăşi a demonstrat numeroase abuzuri comise în perioada recentă sau relativ recentă, care trebuie îndreptate într-un anume fel”.

Acesta a adăugat că rolul Justiţiei ar fi ca în momentul de faţă să vină cu propuneri reparatorii pentru a îndrepta lucrurile.

„Justiţia refuză la nivelul conducerii să recunoască că au existat abuzuri, că au fost făcute excese, şi să propună măsurile juridice necesare îndreptării erorilor comise. Şi din această cauză situaţia devine şi mai tensionată între cei care solicită respectarea drepturilor şi libertăţilor omului, cei care solicită continuarea luptei împotriva corupţiei, combaterii corupţiei, i-aş zice eu, dar cu respectarea prevederilor legale şi tot acest amestec de activităţi şi influenţe între Servicii, parchete, instanţe de judecată, acest lucru va fi resimţit, din păcate, în activitatea de justiţie, pe foarte mulţi ani de acum în colo. Ar fi rolul justiţiei însăşi să vină cu propuneri de îndreptare a lucrurilor acolo unde aceeaşi justiţie sau parchetele, sub influenţa unora sau altora, au comis abuzuri împotriva oamenilor”.

Chestionat dacă judecătorul Toni Greblă ar sfătui Guvernul să dea aceste ordonanţe de amnistie şi graţiere, secretarul general al Executivului a replicat: „Eu nu sunt în situaţia de a sfătui Guvernul. Din punct de vedere tehnic, mai ales în situaţia actuală, având în vedere abuzurile care s-au comis şi necesitatea de a exista totuşi un T0. Scuze, măsuri reparatorii şi plecăm la un drum curat şi având încredere în justiţie, pentru că populaţia dacă nu are încredere în justiţie, lucrurile nu stau bine într-o ţară. De asemenea, s-ar linişti situaţia şi în interiorul acestor instituţii, mă refer la Parchetele şi la instanţele de judecată, unde lucrurile sunt tensionate, ca urmare, tot la fel a multor abuzuri, şantaj sau tentative de şantaj comise împotriva unora sau altora sau a impresiei pe care o au că s-ar fi putut exercita. Acest T0 ar putea să liniştească lucrurile”.

Greblă, fost judecător la Curtea Constituțională și parlamentar PSD, a fost trimis în judecată de DNA în septembrie 2015 pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă (trei infracţiuni), din care una în formă continuată, efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, constituirea unui grup infracţional organizat şi fals în declaraţii în formă continuată (13 acte materiale).

Instanța Supremă l-a achitat în fond, dar decizia nu este definitivă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *