JUDECĂTOAREA CAMELIA BOGDAN, EXCLUSĂ DIN NOU DIN MAGISTRATURĂ

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, luni, excluderea din magistratură a judecătoarei Camelia Bogdan, potrivit unei decizii, publicate pe site-ul CSM, care poate fi contestată în termen de 15 zile de la comunicare.

„Admite acţiunea disciplinară exercitată de Inspecţia Judiciară împotriva pârâtei judecător Camelia Bogdan. În baza articolului 100 litera e) din Legea numărul 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, aplică doamnei judecător Camelia Bogdan sancţiunea disciplinară constând în ‘excluderea din magistratură’, pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute la articolul 99 litera o) din acelaşi act normativ. Cu drept de recurs în termen de 15 zile de la comunicare la Completul de 5 judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie”, se arată în minuta deciziei.

Prevederea legală respectivă se referă la „nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor”.

Decizia CSM a fost adoptată ca urmare a sesizării primite din partea Inspecției Judiciare, potrivit căreia, Camelia Bogdan, fostă judecătoare la Secţia penală a Curţii de Apel Bucureşti, ar fi primit mai multe dosare spre judecare, în ianuarie 2016, care iniţial fuseseră repartizate unui alt judecător, dar care intrase în concediu. După ce judecătorul titular a revenit din concediu, Camelia Bogdan ar fi păstrat un dosar, în care a dispus, în mai 2016, confiscarea unor sume de bani, printre cei vizaţi fiind şi notarul Jan Andrei, soţul Laurei Andrei, președinta Tribunalului Bucureşti.

Camelia Bogdan a mai fost exclusă din magistratură de către CSM, dar a câștigat procesul în instanță.

Astfel, în februarie 2017, Secţia pentru judecători a CSM a decis excluderea judecătoarei din magistratură pentru încălcarea articolul 99 litera b) din Legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor, respectiv pentru „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii”. Decizia a fost atacată cu recurs de Camelia Bogdan, la completul de cinci judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care, în luna decembrie 2017 a admis contestaţia acesteia împotriva deciziei de excludere. În februarie 2016, Inspecţia Judiciară se sesizase din oficiu în dosarul Institutului de Cercetări Alimentare, după ce trustul media controlat de Dan Voiculescu, condamnat în cauză, a susţinut că judecătoarea Camelia Bogdan este incompatibilă deoarece a participat şi a predat la un seminar organizat de o asociaţie care era finanţată de Ministerul Agriculturii, parte vătămată în dosar.

Sursa foto: DIGI24

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *