Judecătorii, generoși cu penalii și plagiatorii! Justiția dă termene în septembrie pentru Oprescu, Popoviciu, Gabi Oprea și alții

Judecătorii au dat termene exagerat de lungi în procese celebre precum cel de corupție al fostului primar general al Capitalei, Sorin Oprescu, sau cel privind confiscarea terenurilor din Băneasa de la omul de afaceri fugit la Londra, Puiu Popoviciu.

Astfel, în cazul lui Sorin Oprescu, Curtea de Apel București, în complet de divergență, a amânat procesul din 27 mai tocmai pe 9 septembrie 2021.

Pe 16 aprilie, Curtea de Apel București a decis ca procesul de corupție al fostului primar să se reia de la ultimul termen, iar în componența completului de judecată să intre al treilea magistrat.

Motivul: cei doi judecători desemnați inițial nu au căzut de acord cu privire la decizia finală care era așteptată pe 16 aprilie 2021.


Foto: Sorin Oprescu, fost primar al Capitalei; Sursa: captură video

Din completul de trei judecători fac acum parte magistrații: Daniela Panioglu, Nadia Gălățanu și Claudia Jderu, cea din urmă fiind desemnată ultima, în complet de divergență.

Claudia Jderu este judecătoarea care a condamnat-o pe Elena Udrea la 8 ani de detenție efectivă, iar pe Ioana Băsescu, fiica cea mare a fostului președinte Traian Băsescu, la 5 ani de închisoare, în dosarul roivind finanțarea campaniei electorale din 2009 a fostului președinte al României, Train Băsescu.

Procurorul DNA a cerut majorarea pedepselor date în dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu. Acuzarea a  solicitat ca instanța să se orienteze spre o pedeapsă maximă prevăzută de lege.

Oprescu este acuzat de luare de mită, spălare de bani, abuz în serviciu, constituire a unui grup infracțional organizat. Potrivit juriștilor, fostul edil riscă o pedeapsă de până la 15 ani de închisoare.

În replică, avocatul fostului primar a cerut achitarea clientului său. În ultimul cuvânt în fața instanței, Sorin Oprescu a declarat că nu a încălcat niciodată legea.

O spun fără falsă modestie, în viața mea am făcut bine pentru oameni. (…) Toate acuzațiile care mi s-au adus sunt făcute pe vorbele unui om care a comis această delațiune pentru a-și obține o pedeapsă mai mică (…) De-a lungul mandatului de primar general am avut 462 de plângeri penale, toate sunt încheiate cu NUP. N-am încălcat niciodată legea. Am aproape 50 de ani de muncă. Nu am trecut de bariera pe care mi-a dat-o educația. Vă rog să țineți seama că, totuși, am fost și încă mai sunt chirurg, am fost primar general, senator și, nu în ultimul rând, am o pregatire academică de ani de zile. Și nu mi s-a reproșat niciodată nici că mi-a lipsit vreun ban, profesionalismul, că aș fi fost un nemernic care a încălcat legea și am încercat să mă ascund,” a subliniat fostul primar.

La Tribunalul București, pe 13 mai 2020, fostul primar al capitalei, medicul Sorin Oprescu, a fost condamnat la cinci ani și patru luni de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.

Un alt termen generos dat de instanțe este cel în procesul privind confiscarea terenurilor din Băneasa ale lui Puiu Popoviciu. De pe 4 iunie, instanța Curții de Apel București a dat termen tocmai pe 24 septembrie 2021.

Omul de afaceri Puiu Popoviciu, fugit la Londra, a fost condamnat definitiv la 7 ani de detenţie cu executare, în august 2017, de către Înalta Curte de Casație și Justiție.


Foto: omul de afaceri Puiu Popoviciu; Sursa: g4media.ro

La Curtea de Apel București, judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran, acum pensionat, l-a condamnat pe Popoviciu la 9 ani de detenţie cu executare. Ulterior, Înalta Curte a confirmat decizia lui Tudoran, însă i-a scăzut pedeapsa lui Popoviciu la 7 ani de închisoare.

Judecătorul Ion-Tudoran a judecat şi latura civilă a procesului şi a decis confiscarea terenului de 220 de hectare din Băneasa, care a aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi ambasada SUA. Ulterior, Înalta Curte a casat decizia de confiscare şi a trimis dosarul privind latura civilă la rejudecare, la CAB. Așa că dosarul privind confiscarea terenurilor se rejudecă acum la CAB și are termen abia pe 24 septembrie 2021.

Judecătorii au fost generoși și Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț. Din $ iunie, judecătorii au dat termen tocmai pe 6 septembrie 2021.

Ginel este judecat pentru aderare la un grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la spălare de bani.


Foto: Gheorghe Gh. Vlasie zis Ginel, finul lui Ionel Arsene, baronul PSD de Neamț; Sursa: g4media.ro

În iunie 2016, DIICOT Neamţ a trimis în judecată 11 persoane, printre care şi Gheorghe Vlasie și firmele sale. Potrivit procurorilor, în perioada 2012 – 2015, Vlasie „a aderat la gruparea infracţională organizată de către inculpaţii Trifan George şi Trifan Vasile (parteneri de afaceri – n.r.) şi s-a folosit de mecanismele evazioniste controlate de către aceştia, direct sau indirect prin intermediul inculpatului Mihai Stan, în scopul degrevării ilegale a Aqua Parc de la plata sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite”.

Alți penali cu care judecătorii au fost extrem de generoși sunt fostul primar PSD din Pitești, Tudor Pendiuc, și samsarul de drepturi litigioase, Valentin Vișoiu. În cazul lor, judecătorii au amânat procesul de corupție în apel din 18 mai tocmai pe 23 septembrie 2021.


Foto: Valentin Vișoiu la o tăiere de panglică cu fostul primar din Pitești, Tudor Pendiuc; Sursa: adevărul.ro

În februarie 2020, Tudor Pendiuc, fost primar al municipiului Pitești, a fost condamnat de Tribunal București la 8 ani de închisoare într-un dosar de corupție instrumentat de DNA.

Și fiica primarului, Emanuela Elena Pendiuc, a fost condamnată la 5 ani de închisoare.

Omul de afaceri Valentin Vișoiu, samsar de drepturi litigioase, a primit 7 ani și 8 lunci cu executare.

Sentința a fost atacată cu apel la Curtea de Apel București, care – iată – a dat termen tocmai pe 23 septembrie 2021.

Tudor Pendiuc a fost acuzat de procurorii DNA de luare de mită, abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și în formă continuată, alături de fiica sa și alte 10 persoane, legat de modalitatea de achiziție a 80 de autobuze pentru municipiul Pitești.

Un caz celebru amânat de pe 18 mai tocmai pe 7 septembrie este cel al fostului ministru de Interne, Gabi Oprea. Acesta este judecat din 2016 la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul DGIPI.


Foto: fostul ministru de Interne Gabi Oprea; Sursa: romanialibera.ro

Dosarul privind cheltuirea fondurilor operative destinate descoperirii faptelor de corupție ale DIPI (serviciul secret al MAI) pentru limuzină și jacuzzi pentru ministrul de Interne Gabriel Oprea a fost trimis de procuroarea Florentina Mirică pe masa ÎCCJ în mai 2016. De atunci, procesul bate pasul pe loc.

 Și în dosarele civile de plagiat, instanțele dau termene nejustificat de lungi. 

Spre exemplu, în cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabi Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în iulie 2018 la CAB, dar a făcut recurs la Înalta Curte și a primit termen abia pe 3 decembrie 2021.

În cazul lui Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, analiza tezei de doctorat suspecte de plagiat este suspendată până finalizarea proceselor deschise de acesta. În 2018, Licu a cerut judecătorilor să oblige Ministerul Educației să ia act de faptul că renunță la titlul de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Român de Informații. Licu a pierdut procesul, în primă instanță, în septembrie 2019, la Curtea de Apel București, dar a depus recurs. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a acordat termen abia pe 7 octombrie 2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *