Judecătorii Sar „La Gâtul” Guvernului

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” (FJR) solicită Guvernului să renunţe la orice intenţie de „adoptare netransparentă a vreunui proiect care să afecteze capacitatea instituţională de luptă împotriva infracţionalităţii”. Cererea a fost făcută publică în contextul zvonurilor adoptării unei OUG privind amnistia şi graţierea unor pedepse de către Guvernul Dăncilă.

Asociaţia „Forumul Judecătorilor din România” atrage atenţia printr-un comunicat de presă remis astăzi că iniţiativele legislative care au fost adoptate de Parlamentul României privind modificarea şi completarea Codului penal şi Codului de procedură penală nu au parcurs procesul democratic.
Magistraţii subliniază că în acest moment nu există o situaţie excepţională care să justifice adoptarea unor reglementări urgente, în acest caz putându-se vorbi despre o imixtiune nepermisă în competenţa legislativă a Parlamentului. Ei arată că Parlamentul României nu se găseşte într-o situaţie în care nu poate funcţiona din punct de vedere constituţional, iar adoptarea unor acte de clemenţă este în sarcina Parlamentului, ca unică autoritate legiuitoare a ţării. În ceea ce priveşte riscurile asociate cu graţierea colectivă, judecătorii notează că o astfel de măsură poate avea ca efect scăderea încrederii în justiţie şi accentuarea sentimentului de insecuritate socială, fără a conduce în realitate la eradicarea suprapopulării penitenciarelor. „Graţierea colectivă reprezintă, de principiu, un instrument de reconciliere, conceput pentru a încheia diverse conflicte sociale sau pentru a aduce pacea în state în care astfel de conflicte severe sunt latente, situaţie în care România nu se află”, se arată în comunicatul Asociaţiei Forumul Judecătorilor.

Executivul ar putea adopta astăzi o Ordonanţă de Urgenţă privind amnistia şi graţierea, act normativ care, conform unor surse politice, este foarte dorit de Liviu Dragnea, dar împotriva căruia ar fi reprezentaţii ALDE, inclusiv ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. De altfel, în această dimineaţă când a venit la Ministrerul Justiţiei, Tudorel Toader a spus că nu cunoaşte nicio intenţie a Guvernului de a daun astfel de act normativ. La şedinţa de Guvern ar putea merge şi preşedintele Klaus Iohannis ca urmare a apelului făcut de societatea civilă care i-a cerut preşedintelui să oprească o eventuală OUG în acest sens. De altfel, preşedintele a mai participat la o şedinţă de Guvern în urmă cu un an şi jumătate când reprezentanţii Executivului forţau deja celebra Ordonanţă 13. Şedinţa de Guvern urmează să înceapă la ora 14.00.

Conform unor surse, textul Ordonanţei nu ar fi gata fapt pentru care Dăncilă va mai convoca o şedinţă de Guvern peste două zile, mai exact joi când s-ar şi adopta actul normativ.

În ultimele zile, problema unei Ordonanţe de Guvern care să-i scape de dosare pe mulţi politicieni a fost pusă tot mai ardent în ciuda infirmărilor făcute de PSD. Astăzi, în faţa Guvernului sunt programate şi o serie de proteste care să oprească o eventuală „albire” a celor cu probleme penale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *