Judecătorul Cristi Danileț: Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația

Judecătorul Cristi Danileț atrage atenția, într-o postare pe o rețea de socializare, asupra pericolului pentru democrație și statul de drept a politizării unor instituții de forță ale statului: poliție, jandarmerie, servicii secrete, armată. Mai mult, judecătorul evocă, în această cheie, și un articol din Constituție care ar permite, în cazuri cu totul excepționale, folosirea Armatei pentru a reprima orice eventuale manifestații care ar pune în pericol puterea PSD-ALDE.

„Poate că cineva remarcă totuși succesiunea atacurilor, destructurărilor și decredibilizarilor la adresa următoarelor instituții: DGIPI, SRI, SPP, Poliția, DNA, Jandarmeria, PICCJ, ICCJ, Armata. Nu par întâmplătoare după declararea sus și tare a „abuzurilor instituțiilor de forță”.
Știm cu toții ce ar însemna lipsirea de eficiență sau, mai rău, preluarea controlului politic asupra acestor instituții: servicii, politie, justiție, armată?
Și, apropo de Armată: oare s-a aplecat cineva asupra dispozițiilor art. 118 alin. (1) din Constituție potrivit cărora „Armata este subordonată exclusiv voinţei poporului pentru garantarea (…) a democraţiei constituţionale” ? Ce ar fi dacă într-o zi am vedea armata pe stradă păzind … democrația, că tot am văzut azi că e in scădere coeficientul?! Nu v-ar surprinde să realizați că ar fi … constituțional!?
Eu cred că nu vedem pădurea din cauza copacilor…”, notează magistratul pe pagina personală de Facebook. 

În ultima perioadă, PSD a demarat o acțiune în forță pentru preluarea controlului asupra Armatei prin înlăturarea șefului Statului Major, generalul Ciucă. Mandatul acestuia a fost prelungit cu un an de președintele Iohannis, dar ministrul Apărării a declanșat procedura de contestare în instanță a acestui decret.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *