Junta militară din Mali vrea să angajeze mercenari ruși ai companiei Wagner

Ministrul francez al apărării, Florence Parly, a sosit duminică în Niger în cadrul unei vizite de două zile pe care o face aliaților Franței în regiunea Sahel, unde operațiunile militare franceze împotriva grupărilor islamiste sunt amenințate de negocieri în Mali pentru angajarea unor mercenari ruși, relatează Reuters .

Junta militară maliană este pe punctul de a angaja societatea militară privată rusească Wagner, potrivit unor surse diplomatice și din domeniul securității. Franța a lansat o campanie diplomatică pentru a contracara acest proiect, afirmând că un astfel de aranjament ar fi „incompatibil” cu menținerea prezenței militare franceze, notează sursa citată.

Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (CEDEAO, 15 țări) și-a exprimat de asemenea îngrijorarea față de această perspectivă.

Dar junta maliană își menține poziția, relevând că Franța a început să-și reducă angajamentul militar în lupta împotriva insurgenților legați de Al Qaida și Statul Islamic în regiune și se așteaptă ca și alte țări europene, precum Germania, să se implice mai mult.

Ministrul malian de externe a calificat duminică drept „inacceptabile, neprietenești și condescendente” obiecțiile Nigerului față de perspectiva unui acord cu societatea Wagner.

În urmă cu câteva zile, Franța a declarat că l-a ucis pe șeful grupării Statul Islamic în Sahara Occidentală în nordul Mali, dar Parisul consideră totuși că este mai dificil să trateze cu junta în comparație cu guvernele civile precedente.

O sursă din Ministerul francez al Apărării a declarat presei că Florence Parly va aborda planurile Franței privind reconfigurarea operațiunilor cu țările din regiune, ea avertizând împotriva consecințelor dacă Mali își asigură serviciile mercenarilor Wagner și totodată va sublinia importanța pentru juntă de a organiza alegeri democratice în februarie, așa cum a promis.

Armata franceză a început să redesfășoare trupe în cadrul operațiunii Barkhane, în nordul Mali, la începutul lunii, potrivit unor surse militare.

Franța dorește să-și finalizeze reconfigurarea angajamentului său militar în Sahel până în ianuarie. Ea intenționează să-și reducă contingentul actual de 5.000 de persoane la 2.500-3.000 de militari, transferând mai multe din mijloace în Niger și încurajând alte forțe speciale europene să acționeze alături de forțele locale.

Forța europeană din Sahel cuprinde în prezent aproximativ 600 de soldați provenind din nouă țări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *