Jurnaliștii din scandalul acreditărilor de la Justiție au șanse să câștige în instanță. Precedentele o dovedesc

Ministerul Justiției pare hotărât să nu renunțe la decizia  de a  refuzat solicitările de acreditare pe 2019 pentru doi jurnalişti, motivând prin nerespectarea clauzelor de acreditare. Cei vizaţi sunt Ionela Arcanu, de la Realitatea TV, şi Ovidiu Oanţă, de la Pro TV. Însă, precedentele dovedesc faptul cp, în instanță, Tudorel Toader ar pierde în fața acestora.

Ministrul Justiţie își poate susține decizia cu articolului 18 din Legea 544/2001:

„(3) Autoritatile publice pot refuza acordarea acreditarii sau pot retrage acreditarea unui ziarist numai pentru fapte care impiedica desfasurarea normala a activitatii autoritatii publice si care nu privesc opiniile exprimate in presa de respectivul ziarist, in conditiile si in limitele legii.”

Cei doi jurnalişti vizaţi sunt acuzaţi că nu au respectat „declaraţiile de presă” ale ministrului Toader şi au insistat să adreseze întrebări, întrerupându-l pe acesta.

Precedentul din România a avut loc în 2007, la Timişoara, când fostului jurnalist Mălin Bot, pe atunci reporter la Evenimentul zilei, i s-a refuzat acreditarea la Primăria Timişoara. Reproșurile la adresa lui Bot vizau conținutul unor articole. Fostul jurnalist s-a adresat instanței și a avut câștig de cauză.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.