Jurnaliștii ruși uciși în Republica Centrafricană voiau să facă un reportaj despre minele de aur ale „bucătarului lui Putin“

Cei trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană investigau afacerile umbroase ale „bucătarul lui Putin”, Evgheni Prigojin, a cărui companie urmează să exploateze aici mine de aur, scrie „The Telegraph“.

La mijlocul lunii iulie, publicaţia Africa Intelligence scria că Rusia a semnat o întelegere cu guvernul CFA pentru exploatarea minelor de aur de la Ndassima. Una dintre condiţiile concesionarii minelor de aur era restabilirea ordinii în regiune. De exploatarea minei răspunde compania Lobaye Invest, care, potrivit Africa Intelligence, este înfiinţată de societatea rusă „M-Invest“. La rândul său, „M-Invest“ este legată de ”sponsorul” grupării de mercenari ruşi „CMP Wagner“ – Evgheni Prigojin.

Africa Intelligence susţine că mercenarii „CMP Wagner“ lucrează pentru Lobaye Invest şi au drept misiune paza echipamentelor şi transporturilor de la minele de aur.

Acelaşi lucru face Lobaye Invest şi în Sudan: unde angajaţii companiei controlează extracţia de diamante.

Orhan Jemal, Aleksander Rastorguev şi Kirill Radcenko au fost ucişi pe 30 iulie. Potrivit Centrului de Investigaţii, pentru care lucrau jurnaliştii, în acea zi ei aveau programată o întâlnire la Bambari cu un reprezentant al ONU, care urma să le ofere informaţii despre prezenţa instructorilor militari ruşi în CFA şi să le faciliteze accesul la minele de aur Ndassima pentru o filmare. Reporterii au plecat la întâlnire, dar din motive necunoscute nu s-au ţinut de traseu.

Cu o zi înainte de moartea lor, Jamal, Rastorguev şi Radcenko au încercat să patrundă în baza militară Berengo, unde sunt sunt cazaţi mercenarii ruşi care lucrează pentru armata CFA FACA. Ei nu au putut ajunge în bază, deoarece nu aveau autorizaţie din partea Ministerului Apărării al CFA.

Orhan Jemal, Kirill Radcenko şi Aleksandr Rastorguev au fost atacaţi de un grup de 12 persoane care purtau arme şi comunicau în arabă, potrivit postului local de Radio Ndeke Luka.

Jurnaliştii reveneau în oraşul Sibut din nordul ţării şi, în pofida atenţionării forţelor de ordine, şi-au continuat drumul pe timp de noapte — până au nimerit într-o ambuscadă între localităţile Kéné şi Kpakou, transmite aceeaşi sursă.

Primele informaţii au încercat să întrevadă o legătură între acest atentat şi faptul că Rusia, din acest an, efectuează pregătirea militară a două batalioane ale forţelor guvernamentale în lupta cu insurgenţii care controlează o bună parte din teritoriul ţării.

Alte medii relatează că Orhan Jemal şi colegii lui efectuau o investigaţie jurnalistică privind prezenţa în regiune a compatrioţilor ruşi, în calitate de mercenari.

Diplomaţii ruşi precizează că cei trei au comunicat despre călătoria lor ca despre un voiaj de agrement, fără a aminti că intenţionează să desfăşoare o eventuală activitate profesională pe teren.

Jurnaliştii aveau asupra lor tehnică video performantă şi circa 8.000 de dolari, ceea ce lasă loc şi pentru supoziţia că la mijloc ar fi un banal caz de jaf.

Autorităţile Republicii Centrafricane admit că atacatorii sunt membri ai grupării rebele Seleka, fără a arăta şi motivele pentru care i-ar fi atacat pe jurnalişti.

Seleka este o fomaţiune radicală islamistă care, în 2013, a încercat o lovitură de stat, dar au eşuat, după care a revenit la războiul de gherilă.

Putin, hotărât să cucerească Africa

Specialiştii în tehonogiile politice din Rusia sunt implicaţi în pregătirea unor alegeri importante concomitent în mai multe state africane. Ceva timp în urmă, astfel de ştiri ar fi părut fantastice, însă astăzi aceasta este realitatea. Kremlinul încearcă rapid să restabilească influenţa pe care a avut-o URSS în mai multe regiuni ale planetei şi chiar să obţină aliaţi noi, scrie europa liberă.

Potrivit mai multor surse, în fruntea „proiectului african” al Moscovei se află miliardarul din Sankt Petersburg Evgheni Prigojin, care ţine de finanţarea „fabricii de trolling” din Olghino şi de aşa-numita Companie Militară Privată „Wagner”.

În luna martie a acestui an, Evgheni Prigojin, un prieten al preşedintelui rus, supranumit şi „bucătarul lui Putin”, a fost inclus în lista de sancţiuni americane, sub acuzaţia de implicare în alegerile prezidenţiale din SUA în 2016. În lista de sancţiuni a ajuns şi a sa „Agenţie de Cercetări în sfera Internetui”, cunoscută sub numele de „fabrica de troli”.

Dar în aprilie, publicaţia „Kommersant” scria că specialiştii în tehnologiile politice a lui Prigojin au început să lucreze în mai multe ţări din Africa, inclusiv în Africa de Sud, în Kenya şi în Madagascar, şi nu numai, dar şi acolo unde în anul următor sau în doi ani au fost preconizate alegerile prezidenţiale sau parlamentare.

Proiectul lui Prigojin din Africa, coordonat de specialistul în tehnologii politice Iaroslav Ignatovski, este conceput pentru doi ani, scopul fiind de a câştiga din exportul de tehnologii politice „testate” din Rusia. Se prea poate că oamenii lui Prigojin au luat în vizor şi Nigeria, Libia, Zimbabwe şi Ciad. Potrivit publicaţiei „Kommersant”, în proiect participă doar bărbaţii care posedă limbile străine şi nu-şi afişează activitatea.

În decembrie 2017, în Soci, în timpul vizitei preşedintelui Republicii Centrafricane Faustin-Archange Touadéra, a fost încheiat un acord militar. Acesta prevede livrarea către guvernul oficial din Bangui a unui arsenal de rachete, mitraliere, automate şi pistoale, precum şi formarea a 1300 de soldaţi ai armatei Republicii Centrafricane.

Le Monde” scrie că armatei ruse în Republica Centrafricană i-a fost oferit aşa-numitul Palat Berengo în apropierea capitalei Bangui – astăzi o reşedinţa abandonată pe o suprafaţă de 40 de hectare, care aparţinea celebrului preşedinte-împărat al Republicii Centrafricane Jean-Bédel Bokassa, care a domnit între 1966-1979, şi unde se află mormântul lui. Autorul textului din „Le Monde”, care locuieşte în Republica Centrafricană, scrie:

„Bărbaţi albi care nu vorbesc franceză, având o ţinută militară, dar fără uniforme care se cere conform statului, se plimbă liber prin Bangui. Prima lor apariţie oficială a fost pe stadionul de fotbal, la celebrarea celei de-a doua aniversări a domniei preşedintelui Touadéra. Aceşti oameni repede i-au detronat pe soldaţii ruandezi din cadrul misiunii ONU în Republica Centrafricană MINUSCA, care anterior făceau parte din paza preşedintelui. În timp ce ruandezii stau acum la posturile lor în parcare şi în faţa uşilor închise, oamenii de la Moscova îi asigură preşedintelui protecţia personală, având accesul nelimitat la programul său şi la anturajul său interior”.

Mass-media din Republica Centrafricană şi din Franţa arată că „instructorii” ruşi sunt situaţi în apropierea minelor de aur, de diamante şi de uraniu. Evident, asistenţa Rusiei oferită Republicii Centrafricane nu este deloc dezinteresată. Aici, ca în Siria, Kremlinul are interese economice, dezvoltând simultan o strategie pentru o prezenţă geopolitică în Africa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *