Justiţia, din nou în mâna infractorilor: Abonate la televiziunea condamnatului Dan Voiculescu, candidate la şefia CSM

Două judecătoare, Andrea Chiș și Gabriela Baltag, și-au anunțat intenția de a candida la alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, programate pentru joi, 16 decembrie.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii se reuneşte, într-o ședință, începând cu ora 13.00, pentru a-şi alege noua conducere – preşedintele şi vicepreşedintele. Conform reglementărilor în vigoare, cele două candidate trebuie să-și prezinte proiectul managerial, pentru a-i convinge pe membrii CSM să le acorde votul. Documentul trebuie să cuprindă viziunea lor cu privire la gestionarea activității Consiliului, pentru rezolvarea aspectelor legate de sistemul judiciar, dar și legat de proiectele aflate în derulare.

CSM are în componenţă 19 membri, respectiv nouă judecători şi cinci procurori. Aceștia sunt aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Pe lângă magistrați, din CSM mai fac parte și doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat, dar și trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele ICCJ şi procurorul general al României.

De menționat că mandatul membrilor CSM este de șase ani, fără posibilitatea de reînvestire.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte ales din rândul magistraților membri. Acesta este ales pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit, și este ajutat în exercitarea atribuțiilor de un vicepreședinte. Dacă preşedintele este judecător, vicepreşedintele trebuie să fie procuror şi invers. Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida membrii de drept ai CSM şi nici reprezentanţii societăţii civile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.