Justiția penalilor: Cum a fost reangajat de Tribunalul Olt un polițist din Caracal care fusese dat afară pentru că ar fi avut legături strânse cu clanul interlop Oacă

Dan Dumitrescu, un politist din Caracal, dat afara din sistem pentru ca ar avea legaturi stranse cu clanul Oaca, a obtinut in instanta anularea deciziei de concediere. Judecatorii au explicat in sentinta motivele pentru care au dispus reangajarea lui Dumitrescu, transmite ziare.com.

In vara anului 2019, politistul rutier Dan Dumitrescu a fost destituit din Politie pentru ca, in primavara aceluiasi an, a primit calitate de martor intr-un dosar DIICOT. Oficial, politistul a fost dat afara din sistem pentru „comportarea necorespunzatoare, in serviciu, familie sau in societate, care aduce atingere onoarei, probitatii profesionale a politistului sau prestigiului institutiei”.

Acuzatiile concrete

In motivarea destituirii lui Dumitrescu, conducerea IPJ Olt a aratat ca „la nivelul inspectoratului, se detin date si informatii cu privire la implicarea acestuia intr-un dosar penal in care se efectueaza cercetari de catre politistii din cadrul SCCO Olt sub aspectul savarsirii mai multor infractiuni de crima organizata”. Concret, sefii IPJ Olt au aratat ca la inceputul lunii aprilie 2019 presa a scris despre un dosar de crima organizata in care se vorbea despre un politist implicat in activitati infractionale alaturi de clanul Oaca, in dosarul DIICOT politistul avand calitate de martor.

Apararea politistului

In actiunea din instanta prin care a cerut anularea deciziei de destituire, Dan Dumitrescu a aratat ca acuzatiile care i se aduc nu sunt descrise in mod concret, iar pe fondul cauzei a aratat ca „simplul fapt ca mass-media a scris despre el nu inseamna ca se face vinovat de ceva”.

Politistul a aratat ca in dosarul DIICOT la care se face referire „calitatea sa este aceea de martor si nu suspect sau inculpat, ceea ce inseamna ca asupra sa nu planeaza nicio suspiciune si nu exista date, probe sau indicii ca ar fi savarsit vreo infractiune”. Dan Dumitrescu a mai aratat, de asemenea, ca „fapta care ii este imputata este aceea de a detine calitatea de martor intr-un dosar, adica de a ajuta cu date si informatii la desfasurarea urmarii penale, ceea ce este absurd si nu poate atrage dupa sine destituirea sa din politie”.

Prieten cu persoane dubioase

In procesul deschis de Dan Dumitrescu, IPJ Olt a depus intampinare in care a detaliat motivele pentru care l-a concediat pe politist. In documentul depus in instanta, IPJ Olt a invocat mai multe articole de presa referitoare la perchezitiile facute de DIICOT la o grupare de camatari, vizat de perchezitii fiind si Dan Dumitrescu, care a ramas in dosar tot cu calitate de martor.

IPJ Olt a mai aratat ca din mai multe fotografii postate pe Facebook, dar si din declaratiile unor persoane din lumea interlopa reiese ca „este de notorietate relatia de prietenie” dintre Dumitrescu si un clan interlop din Caracal.

IPJ a mai aratat ca din raspunsul Politiei Municipiului Caracal, din 2017 pana in 2019 au fost instrumentate mai multe dosare de cercetare penala cu privire la unele dintre persoanele semnalate in anturajul politistului cercetat. „Rezulta fara putinta de tagada faptul ca in anturajul reclamantului exista si persoane care anterior au fost cercetate penal sau condamnate sau care in prezent sunt cercetate sub aspect penal”, a mai aratat IPJ in instanta.

Acuzat inclusiv ca si-a agresat sotia

In sustinerea deciziei de concediere, IPJ Olt a mai prezentat in instanta si o declaratie a sotiei politistului, care a declarat ca a fost agresata, solicitand si obtinand inclusive ordin de protectie. „De aproximativ un an si jumatate de zile din diferite motive acesta se cearta cu mine chiar m-a agresat fizic cat si verbal. In ziua de 10.06.2019, in jurul orei 17:30, sotul meu a inceput sa ma loveasca cu palmele si picioarele, pe motiv ca l-am inscris la fotbal pe baiatul cel mare, iar el este gelos pe mine, pe motivul ca doresc sa ma vad cu profesorul de fotbal al copilului. Fac precizarea ca nu este prima data cand sunt agresata fizic si verbal de sotul meu”, a este declarat sotiei politistului concediat.

„Din aceste ultime aspecte, rezulta fara niciun dubiu, ca reclamantul are un comportament mai mult decat neadecvat chiar si in familia sa, nedemn in raport cu functia pe care o detine, cu statutul de politist”, a aratat IPJ in instanta.

Decizia de concediere, anulata de judecatori

Tribunalul Olt, unde s-a judecat procesul deschis de Dan Dumitrescu in prima instanta, a admis cererea politistului si a anulat decizia de concediere. Judecatorii au aratat ca decizia de destituire a politistului nu a fost motivata „atata timp cat lipseste cu desavarsire cel putin un element din care sa rezulte comportamentul neadecvat al politistului cercetat, singurul element faptic mentionat in dispozitia conestata – „implicarea acestuia intr-un dosar penal” – fiind in contradictiile cu probele de la dosar din care rezulta ca acesta nu a avut calitatea de subiect procesual principal sau parte in dosarul penal, fiind audiat doar in calitate de martor”.

Judecatorii au mai aratat ca acuzatiile aduse politistului prin intampinarea depusa de IPJ in instanta nu pot fi luate in considerare pentru ca nu se regasesc si in decizia de concediere. „Este evident ca motivatiile ulterioare ale paratului, aduse direct in fata instantei de judecata prin intampinare, (cum ar fi existenta unei relatii de prietenie dintre D.D.M. si mai multe persoane din clanul,, Oaca” din Caracal, care au fost cercetate penal sau condamnate ori cercetate penal in prezent, la un comportament necorespunzator al acestuia in familie – agresarea fizica si verbala a sotiei sale – si la consumul de catre acesta de droguri), in niciun caz nu pot fi primite de catre instanta de contencios administrative tocmai pentru aceea ca acestea nu sunt de natura sa asaneze in vreun fel neregularitatile existente in ceea ce priveste dispozitia in discutie si care pot fi inlaturate numai prin lipsirea de efecte juridice a actului emis”, se arata in decizia Tribunalului Olt prin care decizia de destituire a lui Dumitrescu a fost anulata.

Hotararea Tribunalului Olt a fost mentinuta de Curtea de Apel Craiova, care a pronuntat sentinta finala in 1 iulie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *