Justiția penalilor: Înalta Curte condusă de Corina Corbu, acuzată în trecut de corupție, îi face scăpați pe șmecherii din dosarul ANRP care au dat o țeapă statului de 70 de milioane de euro

Omul de afaceri Horia Simu și foştii deputaţi Theodor Nicolescu (PNL) şi Marko Attila (UDMR) au fost achitați definitiv joi de către instanța supremă în dosarul privind acordarea ilegală de despăgubiri la ANRP, în care prejudiciul ar fi fost de aproximativ 70 de milioane de euro, potrivit DNA.

Curtea de Apel București hotărâse în octombrie 2020 achitări în acest dosar, DNA a contestat decizia, iar joi instanța supremă a decis definitiv achitarea.

De asemenea, au fost achitați definitiv și ceilalţi inculpaţi din acest dosar: Ingrid Zaarour, fost preşedinte ANRP, Remus Iuoraş, fost vicepreşedinte ANRP, Constantin Lefter Zaharia, Ionela Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), ambii foşti membri ai comisiei, și Alexandru Florin Hanu, expert evaluator.

Curtea de Apel Bucureşti lăsase nesoluţionată acţiunea civilă formulată de statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, motiv pentru care instanţa supremă a menţinut sechestrele dispuse în acest dosar.

Este a doua decizie de achitare primită de fostul deputat UDMR Marko Attila, după cea din octombrie 2019 într-un alt dosar ANRP. Marko Attila a fugit din România şi s-a refugiat în Ungaria, având pe rol mai multe dosare penale. La rândul său, Theodor Nicolescu are o condamnare definitivă de 8 ani închisoare pentru luare de mită într-un alt dosar ANRP.

Potrivit DNA, inculpaţii, în calitate de membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, au hotărât acordarea despăgubirilor unui cesionar de drepturi litigioase pe baza unui raport de evaluare întocmit de expertul Alexandru Hanu, bazat exclusiv pe oferte de vânzare publicate online, ceea ce ar fi dus la supraevaluarea unui teren de 97.509 mp cu aproape 50%.

În 2012, fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Anton Pandrea, si judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios administrativ a ICCJ, au fost pusi oficial sub acuzare, in dosarul referitor la judecatoarea Gabriela Birsan, cercetata de DNA pentru fapte de coruptie.

Anton Pandrea – fost presedite al Consiliului Superior al Magistraturii, membru ales in CSM si sef al Sectiei penale a ICCJ – este acuzat de favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare.

Aceeasi acuzatie este adusa si judecatoarei Corina Corbu, fost secretar general al CSM (care a promovat la ICCJ intr-o procedura contestata de multi magistrati-n.r.).

Judecatorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul ca s-a emis mandat de interceptare in cazul judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, la solicitarea DNA.

In 10 noiembrie 2011, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (presedinta Sectiei de contencios administrativ a ICCJ, intre timp revocata din functie-n.r.) si Iuliana Pusoiu ar fi primit bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie comunicau, la data respectivă că efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 – mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan – Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *