Justiția penalilor. Judecătorii l-au iertat pe un educator acuzat de viol într-un centru de plasament: „Dacă victima nu s-a împotrivit, înseamnă că a acceptat”

La începutul lui 2016, un educator dintr-un centru de plasament din Sălaj, unde locuiesc copii aflați în protecția statului, a fost acuzat de viol de către o tânără de 20 de ani. Procurorii au spus că bărbatul a „săvârșit în mod repetat, prin constrângere psihică, acte de agresiune sexuală asupra persoanei vătămate”. Instanța l-a achitat însă, cu argumentul că «dacă victima nu s-a împotrivit, înseamnă că a acceptat», iar DGASPC Sălaj i-a plătit salariile restante pentru doi ani, perioada cât a fost anchetat.

Instituționalizată de când era copil, tânăra locuia în centru, împreună cu alți 11 copii. Ea era cea mai mare. Avea 20 de ani la data la care a reclamat abuzul. „În CTF (casa de tip familial, n.r.) respectivă erau mai mulți băieți și cinci fete”, cu vârste cuprinse între 6 și 20 de ani, în 2015, arată documente de la dosar citate de libertatea.ro.

În 25 aprilie 2018, educatorul a fost achitat de către Judecătoria Șimleu Silvaniei. Trecuseră mai bine de doi ani de la acuzațiile Andreei. „Nu există probe care să susțină acuzarea Parchetului. Îl va achita pe inculpat sub aspectul săvârșirii infracțiunii de viol”, arată motivarea. „Această declarație a persoanei vătămate (în vârstă de 20 de ani) este, de fapt, singura probă pe care se întemeiază acuzarea Parchetului.” „De reținut este că și raportul de expertiză psihologică nr. 3 din 2016 a fost întocmit pe baza declarațiilor persoanei vătămate, reținându-se în raport doar aspecte referitoare la actele de abuz relatate de către victimă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.