Justiţia şmecherilor: Preşedinta Curţii Supreme, 100.000 de euro daune morale pentru că a fost urmărită penal şi apoi achitată!

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat statul român în judecată în decembrie 2018. Pe atunci, Alina Corina Corbu conducea Secţia de contencios administrativ a Instanței Supreme. Cererea de chemare în judecată se întinde pe 17 pagini.

Procesul a fost soluționat, în primă instanță, de Tribunalul București, care a decis ca judecătoarea Corbu să primească daune morale de 500.000 de lei. De zece ori mai puțin decât ceruse statului român actuala șefă a ÎCCJ.

Din motivarea tribunalului, obținută de Europa Liberă, rezultă „că la data de 7 octombrie 2011, în presa scrisă din România au apărut brusc un număr semnificativ de articole în care s-a vehiculat informaţia referitoare la cercetarea penală a reclamantei de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar de corupţie deschis pe numele a doi judecători ai Instanţei Supreme”.

În continuare, în același document se arată că, din cauza apariției în presă a informației că judecătoarea Corbu este cercetată de DNA, aceasta „a suferit un veritabil șoc emoţional”, care a avut consecințe „ireparabile asupra vieţii sale de familie/profesionale”.

Pe de altă parte, asupra reclamantei a fost aruncată eticheta de „judecător corupt”, rămânând, în opinia unor ziarişti, un judecător contestabil şi după pronunţarea deciziei definitive de achitare, continuând să fie publicate în presă articole prin care prezumţia de nevinovăţie a acesteia a fost încălcată”, se mai arată în motivarea Tribunalului București.

Acuză DNA că a scurs informații către presă

Alina Corbu a scris în cererea sa chemare în judecată că, timp de patru luni, a fost supusă „unei campanii de presă agresive”, fără ca împotriva ei să fie formulată oficial o acuzație penală.

Șefa ÎCCJ susține că, la acea vreme, a existat o scurgere de informaţii către presă din interiorul DNA, care i-a vătămat onoarea şi reputaţia profesională.

„Statul Român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a păstra în siguranţă informaţiile de care dispunea, pe fondul cercetărilor din dosarul penal nr.82/P/2011 al DNA”, a scris Corbu în cererea de chemare în judecată, potrivit motivării primei instanței.

Alina Corbu s-a mai plâns și de durata urmăririi penale în cazul său, care a durat 2 ani şi 5 luni.

După ce a fost trimisă în judecată, Corbu a fost suspendată, potrivit legii, din funcția de judecător de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În 2012, fostul sef al Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Anton Pandrea, si judecatoarea Corina Corbu, de la Sectia de contencios administrativ a ICCJ, au fost pusi oficial sub acuzare, in dosarul referitor la judecatoarea Gabriela Birsan, cercetata de DNA pentru fapte de coruptie.

Anton Pandrea – fost presedite al Consiliului Superior al Magistraturii, membru ales in CSM si sef al Sectiei penale a ICCJ – este acuzat de favorizarea infractorului, potrivit unor surse judiciare.

Aceeasi acuzatie este adusa si judecatoarei Corina Corbu, fost secretar general al CSM (care a promovat la ICCJ intr-o procedura contestata de multi magistrati-n.r.).

Judecatorul Anton Pandrea i-ar fi comunicat Corinei Corbu faptul ca s-a emis mandat de interceptare in cazul judecatoarelor Gabriela Birsan si Iuliana Pusoiu, la solicitarea DNA.

In 10 noiembrie 2011, DNA informa ca judecatoarele Gabriela Birsan (presedinta Sectiei de contencios administrativ a ICCJ, intre timp revocata din functie-n.r.) si Iuliana Pusoiu ar fi primit bijuterii si alte foloase in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie efectueaza acte de urmarire penala fata de urmatoarele persoane: Gabriela Victoria Birsan, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie – presedinte al Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Iuliana Pusoiu, judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie in cadrul Sectiei de contencios administrativ si fiscal, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de trafic de influenta; Claudia Gherbovan Silinescu, avocat in Baroul Bucuresti, in sarcina careia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta si Gabriel Chriac, om de afaceri, in sarcina caruia s-a retinut infractiunea de cumparare de influenta.

Potrivit rezolutiei de incepere a urmaririi penale, in perioada mai 2010 – mai 2011, invinuitele Birsan Gabriela Victoria si Pusoiu Iuliana au primit, in mod repetat, de la invinuitii Gherbovan – Silinescu Claudia si Chiriac Gabriel, diferite foloase reprezentand bijuterii, contravaloarea unor bilete de avion si plata cazarii pentru diferite deplasari in strainatate, suportarea cheltuielilor ocazionate de organizarea unor petreceri la restaurant, asigurarea folosintei gratuite a unui apartament situat in Paris – Franta. Foloasele respective au fost primite in schimbul facilitarii solutionarii favorabile a unor dosare aflate pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia de contencios administrativ si fiscal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *