Kenya cere sprijinul companiilor aeriene străine pentru a acoperi cererea de flori în Europa de Ziua Îndrăgostiţilor

Autorităţile din Kenya au permis companiilor aeriene Ethiopian Airlines Group şi Qatar Airways să efectueze zboruri suplimentare cu avioane cargo, în ideea de a răspunde cererii crescute de flori cu prilejul Zilei Îndrăgostiţilor, transmite Bloomberg.

Ethiopian Airlines Group, compania aeriană de stat din Etiopia, a primit autorizaţia de a efectua 24 de zboruri suplimentare în timp ce companiei Qatar Airways i s-a permis să efectueze cinci zboruri suplimentare ad-hoc în perioada cuprinsă între sfârşitul lunii ianuarie şi mijlocul lunii februarie, pentru a diminua constrângerile cu care se confruntă producătorii de flori din Kenya, a declarat directorul general al Autorităţii aeronautice civile din Kenya, Gilbert Kibe. Acesta a subliniat că zborurile suplimentare efectuate de Ethiopian Airlines Group şi Qatar Airways se vor adăuga capacităţilor actuale acordate transportatorilor autorizaţi, inclusiv companiei locale Kenya Airways.

Sărbătoarea din 14 februarie este responsabilă pentru aproximativ 50% din livrările anuale de flori ale Kenyei şi nu există suficient loc în spaţiile de marfă ale avioanelor de pasageri, care în mod normal sunt responsabile pentru aproximativ jumătate din livrări, susţine Clement Tulezi, directorul grupului de lobby Kenya Flower Council.

Industria florilor din Kenya este cel mai mare exportator de flori spre Europa şi vinde aproximativ 70% din florile sale în regiune prin intermediul bursei de la Amsterdam.

În perioada Zilei Îndrăgostiţilor, cererea săptămânală de transport aerian de marfă este de aproximativ 5.200 de tone însă capacităţile disponibile, chiar şi graţie zborurilor suplimentare, vor fi de 3.000 de tone, astfel că producătorii de flori din Kenya se vor confrunta cu un deficit de peste 2.000 de tone, a apreciat Clement Tulezi.

Această lipsă a capacităţilor de transport aerian de marfă precum şi dublarea tarifelor percepute de companiile aeriane, până la o medie de 5,70 dolari per kilogram, riscă să îi descurajeze pe mulţi fermieri kenyeni, cu toate că cererea este mare şi preţul este ridicat în cazul trandafirilor. Anul trecut, costul mediu era de 2,40 dolari per kilogram, a spus Clement Tulezi.

Costurile mari cu imputurile precum îngrăşămintele şi pesticidele afectează industria în pofida „comenzilor şi cererii mari pentru trandafiri”, susţine şi Richard Fernandes, directorul general la firma Marginpar, un cultivator de flori în Kenya, Etiopia, Tanzania şi Zimbabwe.

Datele grupului de lobby Kenya Flower Council arată că veniturile generate de cea mai mare economie est-africană din exporturile de flori au crescut anul trecut cu 3% până la 110 miliarde şilingi (968 milioane de dolari).

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *