Kievul acuză Moscova că a intensificat atacurile cibernetice în ajunul alegerilor prezidențiale

Hackeri controlaţi probabil de Rusia îşi intensifică eforturile de a perturba alegerile prezidenţiale programate în Ucraina în martie, a declarat vineri agenţiei Reuters Serhei Demediuk, şeful structurii ucrainene de protecţie informatică.

Demediuk a precizat că atacatorii folosesc diferite instrumente online infectate cu viruşi – felicitări, invitaţii la shopping, oferte de actualizare a software-ului – şi alte metode de tip phishing, care presupun asumarea de identităţi false pentru obţinerea parolelor şi altor date personale ale utilizatorilor unor site-uri, notează Reuters.

Cu 10 săptămâni înainte alegerilor, hackerii cumpără şi date personale ale oficialilor implicaţi în procesul electoral, plătind pentru ele cu criptomonede, în „dark web”, partea din internet inaccesibilă publicului larg care nu dispune de software-ul necesar pentru navigare anonimă.

Plăţile în criptomonede se fac „din aceleaşi conturi folosite şi pentru finanţarea atacurilor anterioare”, ceea ce constituie „un indiciu că sunt implicate aceleaşi organizaţii de hackeri aflate sub controlul unor agenţii speciale ruseşti”, a spus Demediuk.

Solicitat să comenteze acuzaţiile oficialului ucrainean, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat: „Structurile de stat ale Rusiei nu s-au amestecat niciodată şi nu se amestecă în afacerile interne ale altor ţări”.

După ce Rusia a anexat Crimeea, în 2014, Ucraina a acuzat de mai multe ori Moscova de coordonarea unor atacuri informatice pe scară largă, în cadrul aşa-numitului război hibrid. Rusia a negat toate acuzaţiile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *