Kim Jong-un a ordonat demolarea clădirilor „inestetice“ ale unui complex turistic construit de Coreea de Sud pe Muntele Kumgang

Kim Jong-un a ordonat demolarea clădirilor ”inestetice” ale Coreii de Sud din staţiunea de pe muntele Kumgang, care este un simbol rar al colaborării inter-coreene, şi a cerut ca acestea să fie înlocuite cu clădiri ”moderne” construite de Nord, potrivit publicaţiei Guardian.

Liderul nord-coreean a spus că este o ”greşeală” ca staţiunea de pe coasta estică să fie privită ca proprietatea comună a celor două Corei, având în vedere că este situată pe teritoriul Coreii de Nord, a relatat agenţia de presă KCNA.

“Muntele Kumgang este pe pământul nostru, câştigat cu sânge, şi până şi un vârf şi un copac sunt asociaţi cu suveranitatea şi demnitatea noastră”, a afirmat Kim în timpul unei vizite efectuate în staţiune în această săptămână”, a scris KCNA, adăugând că clădirile sud-coreene erau ”nişte reminiscenţe ale unor clădiri temporare de pe şantiere”.

Agenţia a adăugat: ”Kim a ordonat demolarea tuturor clădirilor inestetice de pe partea sudică, cu acordul autorităţii competente a părţii sudice, şi construirea unor unităţi moderne de servicii, în concordanţă cu peisajul muntelui Kumgang.”

Sud-coreenii au început să efectueze vizite pe muntele Mount Kumgang în 1998, dar acestea au fost suspendate în 2008, când o turistă din Sud a fost împuşcată mortal de un soldat nord-coreean, pentru că ar fi intrat într-o zonă militară.

Staţiunea, construită cu investiţii ale unor firme din Coreea de Sud, a găzduit de atunci reuniuni ocazionale ale unor familii despărţite de războiul coreean din 1950-1953.

Phenianul a relatat că a fost nemulţumit de incapacitatea Coreii de Sud de a relua excursiile, pe fondul blocajului negocierilor referitoare la programele nuclear şi de rachete balistice al Coreii de Sud.

Coreea de Nord a cerut Coreii de Sud să ignore obiecţiile americane legate de creşterea cooperării inter-coreene, dar orice investiţie sud-coreeană în Kumgang ar încălca sancţiunile internaţionale impuse Phenianului.

Kumgang, alături de complexul industrial Kaesong, situat imediat la nord de graniţa intens militarizată dintre cele două ţări, care este închis în prezent, au fost văzute ca exemple a ceea ce se poate obţine în pofida tensiunilor militare şi politice.

Preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, a făcut referire la posibilitatea reluării vizitelor turistice la Kumgang, în încercarea de a relua cooperarea inter-coreeană.

În timpul unei întâlniri avute în septembrie 2018, Moon şi Kim au convenit să reia excursiile la Kumgang şi redeschiderea Kaesong ”de îndată ce condiţiile vor fi create”. În luna aprilie a acestui an, Donald Trump a descris Kumgang drept ”un loc incredibil”, dar a spus că ”nu este momentul potrivit” pentru a permite vizitele sud-coreenilor.

În pofida criticilor la adresa arhitecturii sud-coreene, Kim a spus:” Vom saluta întotdeauna vizitele compatrioţilor noştri din Coreea de Sud, dacă aceştia vor dori să vină în staţiunea de pe muntele Kumgang, după ce acesta va fi construită ca o destinaţie turistică de nivel mondial”.

Kim i-a criticat totodată pe predecesorii săi, o posibilă aluzie la tatăl său, Kim Jong-il, pentru încurajarea Sudului de a investi pe Kumgang.

”A adus o critică dură politicii greşite, de dependenţă, a predecesorilor săi, care urmau să depindă de alţii într-o perioadă în care ţara nu era suficient de puternică”, a relatat agenţia KCNA.

Liderul nord-coreean promovează turismul ca fiind o componentă cheie a politicii sale pentru o creştere economică ”autonomă”.

Un editorial publicat de publicaţia de stat Rodong Sinmun afirmă că ”Întregul popor ar trebui să creadă că autonomia este singurul mod de viaţă. Nu există nimic mai prostesc decât ca astăzi să aştepţi ajutor din partea altora”.

Referirea lui Kim la autonomie a avut loc în timp ce Naţiunile Unite au avertizat că lipsa securităţii alimentare se află ”la un nivel alarmant” în Coreea de Nord, 11 milioane de oameni fiind subnutriţi. Investigatorul independent pentru drepturile omului în Coreea de Nord, Tomas Ojea Quintana, a afirmat că aproximativ 140.000 de copii din Coreea de Nord sunt subnutriţi, iar dintre aceştia 30.000 au un risc mărit de moarte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *