Kovesi, despre OUG pe codurile penale: Vor fi adoptate pentru a ajuta anumite persoane să scape

Laura Codruţa Kovesi a declarat că proiectul de OUG de modificare a codurilor penale este îngrijorător, subliniind că, în cazul în care actul normativ va fi adoptat, vor ajuta „anumite persoane să scape de consecinţele urmăririi penale”.

„Am aceeaşi opinie ca şi colegii mei din sistemul judiciar. Sunt modificări care vor afecta posibilitatea de investigare a faptelor de corupţie. Tot ce s-a spus şi de CSM, şi de colegii din DNA, şi de ceilalţi procurori şi judecători. Sunt Întemeiate şi, întradevăr, putem să fim îngrijoraţi că astfel de modificări vor fi adoptate. Ele vor fi adoptate pentru a ajunta anumite persoane să scape de consecinţele urmăririi penale”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la ieşirea de la audieri.

Ministerul Justiţiei a trimis spre avizare la Consiliul Superior al Magistraturii un proiect de modificare a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală, precum şi un proiect privind completurile de 5 judecători ale instanţei supreme.

Secția pentru procurori din cadrul CSM îi cere ministrului Justiției, Tudorel Toader, să nu adopte nicio ordonanță de urgență privind codurile penale, întrucât nu se justifică un asemenea act normativ. În plus, ordonanța ar da peste cap sistemul judiciar.

În contextul discuțiilor publice privitoare la iminenta modificare a codurilor penal și de procedură penală, Secția pentru procurori apreciază că în acest moment nu se justifică urgența adoptării unor astfel de modificări de către legiuitorul delegat.

Secția subliniază că adoptarea pe această cale a unor astfel de modificări, fără o evaluare corespunzătoare a impactului și fără o consultare efectivă a magistraților, poate afecta negativ activitatea parchetelor, cu repercusiuni și asupra previzibilității normelor legale de care trebuie să beneficieze în primul rând cetățenii. Și DNA a analizat ieri consecințele unei OUG pe codurile penale, arătând că abrogarea abuzului în serviciu ar arunca în aer activitatea Direcției.

Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii solicită continuarea procedurilor parlamentare începute în anul 2018 privind modificarea codurilor penal și de procedură penală, pentru a se asigura cadrul necesar unor dezbateri reale care să implice efectiv sistemul judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *