Kovesi, despre revocarea din DNA: Am deranjat. Când sunt campanii de denigrare, atunci deranjezi. Am întrebat-o pe mama dacă să-mi dau demisia.

Kovesi, despre revocarea din DNA: Am întrebat-o pe mama dacă să-mi dau demisia

Laura Codruţa Kovesi spune că atunci când Tudorel Toader a declanşat procedura de revocare a ei din funcţia de şef al DNA, şi-a sunat mama pentru a o întreba dacă ar trebui să-şi dea demisia, însă aceasta a sfătuit-o să rămână în funcţie şi să-şi apere principiile pentru că nu a greşit cu nimic.

„A fost un moment foarte greu pentru familia noastră când a murit tata. Este deja un an şi două luni de când nu mai este. Viaţa noastră s-a schimbat. Adică ne lipseşte. Aveam momente când era supărat, dar tot timpul era optimist. Tot timpul când am vorbit la telefon nu am simţit că se supărau. Au fost câteva decizii grele privind cariera. Când am fost revocată din funcţie mama a fost cea care m-a încurajat. Era aşa cumva, nu ştiu dacă neapărat tristă, venisem după un val de evenimente grele. Simţeam lipsa tatălui, a început procedura de revocare. Am sunat-o pe mama mea şi am întrebat-o: „Ce crezi ar trebui să îmi dau demisia sau să fiu revocată?. Mi-a zis: Tu, copile, nu ai greşit cu nimic. Tu stai acolo şi ţine la principiile tale„. Acelaşi sfat l-am primit şi de la fratele meu şi de la omul la care ţin foarte mult şi cu care îmi împart viaţa şi de la prietenii mei. Am avut acea conferinţă de presă în care am spus multe lucruri în care am crezut foarte mult şi m-a sunat după aceea mama şi mi-a zis: Sunt mândră de tine”, a declarat Laura Codruţa Kovesi la EuropaFM, citată de Mediafax.

Kovesi a subliniat că mama sa a felicitat-o şi după audierea de zilele trecute din Parlamentul European.

Preşedintele României Klaus Iohannis a emis, în luna iulie 2018, decretul de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA, potrivit deciziei CCR, informaţia fiind transmisă public de către purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale.

Decretul de revocare a venit, însă după mai multe zile de la decizia CCR privind revocarea lui Kovesi, care a fost emisă în 30 mai 2018. Judecătorii CCR au precizat că Iohannis trebuie să o revoce pe Kovesi de la şefia DNA, întrucât a fost constatat conflict de natură constituţională dintre ministrul Justiţiei, pe de o parte şi Preşedintele României, pe de altă parte, în principal, şi dintre Guvernul României şi Preşedintele României, în subsidiar. Conflictul a fost determinat de refuzul Preşedintelui României de a da curs cererii de revocare din funcţie.

La scurt timp după anunţ, Laura Codruţa Kovesi a declarat într-o conferinţă de presă că nu va mai lucra în DNA, dar va rămâne procuror, subliniind că decretul de revocare emis de preşedinte lasă un mare semn de întrebare dacă va exista o subordonare a procurorilor şefi faţă de ministrul Justiţiei.

Am deranjat. Când sunt campanii de denigrare, atunci deranjezi

Laura Codruţa Kovesi a declarat că nu a avut niciodată încredere într-un procuror despre care se spune că este „băiat bun” şi că întregile campanii de denigrare au arătat că a deranjat.

„Pentru că am deranjat (n.r.: este controversată). Eu niciodată nu am avut încredere într-un procuror sau judecător despre care auzeam că se spune – <>. Ca să fii procuror bun trebuie să deranjezi. În momentul în care sunt campanii întregi de denigrare şi hărţuire, atunci este clar că ai deranjat. Poate că aceste campanii nu au fost doar împotriva mea, ci împotriva întregului sistem, poate doar eu am fost mai vizibilă”, a declarat Laura Codruţa Kovesi, la Europa Fm.

Şi tot legat de sistem, spune că susţine protestele faţă de modificările din justiţie. „Mă aşteptau să vin în ţară şi să mă alătur protestului. Am purtat ieri toată ziua banderolă albă şi aşa voi face şi săptămâna viitoare, alături de colegii mei”

Kovesi a afirmat că una dintre greşelile pe care le-a făcut a fost că nu a ieşit public să demonteze minciunile, atunci când ele au fost aruncate în piaţă. „Minciunile, lucrurile false care zilnic se aruncă pe piaţă. Este greu să reacţionezi la fiecare. Poate a fost una din greşeli, trebuia să ies să explic, dar vine un moment în care lucrurile se aşează şi adevărul iese la iveală”.

Fostul procuror şef al DNA şi candidată la funcţia de procuror şef european spune că cel mai mare insucces în plan personal este că nu are copii, şi-ar dori să fie din nou anonimă, iar legat de un titlu de film care să rezume viaţa sa, acesta ar fi „Narcos” (un film despre viaţa lui Pablo Escobar, cel mai mare traficant de droguri, şi modul în care a fost prins)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *