Kovesi, scrisoare de ULTIMĂ oră către Parlamentul European cu 6 zile înainte de votul final pentru șefia Parchetului European

Fosta șefă a DNA Laura Codruta Kovesi, favorită pentru a ocupa funcția de șef al Parchetului European, a trimis o scrisoare membrilor Comisiei LIBE din Parlamentul European, acolo unde pe 26 februarie urmează să fie audiată și se va da votul decisiv pentru viitorul pentru conducerea Parchetului European. Scrisoarea vine în contextul în care ministrul Justiției și PSD încearcă din răsputeri să oprească ascensiunea cesteia la Parchetul European, în condițiile în care Liviu Dragnea ar fi unul dintre personajele anchetate de această structură fiind duspect de fraude cu fonduri europene.

Kovesi arata ca se asteapta la aparitia unor conflicte intre nivelul national si cel european, in ce ii priveste pe procurorii delegati la EPPO, potrivit scrisorii care a fost obtinuta de Radio Europa Libera.

Fosta sefa a DNA face trimitere la procurorii delegati la EPPO, numiti de statele nationale, in cadrul unor proceduri interne. De exemplu, in cazul procurorului european din partea Romaniei, cel care are parghiile numirii este Tudorel Toader, potrivit unei ordonante de urgenta recent promovata.

„EPPO trebuie sa se bucure de o inalta incredere publica”, scrie Laura Codruta Kovesi.

„Oamenii asteapta rezultate palpabile si rapide, in timp ce toate punerile sub acuzare vor trebui validate de judecatori, intr-un proces care poate dura cativa ani. Dincolo de obligatiile institutionale de raportare, stabilite in regulamentul EPPO, gestionarea comunicarii cu publicul si explicarea activitatii noastre va trebui facuta cu cea mai mare grija si tinand cont de adevarata anvergura pan-europeana a Parchetului European.

Pentru a castiga credibilitate si a mentine increderea, este esential ca EPPO sa actioneze mereu cu deplin respect pentru restrictiile procedurale si pentru drepturile fundamentale ale persoanelor anchetate.

Aceasta va fi, de asemenea, cheia pentru a obtine condamnari in instantele nationale”, mai arată Laura Codruta Kovesi in scrisoarea sa catre comisia europarlamentara LIBE, obtinuta de Europa Libera.

„Pentru a fi eficient, Parchetul European va avea nevoie de un numar adecvat de procurori europeni delegati (EDP), inalt calificati, in fiecare stat membru participant (doar 22 de membre UE participa la EPPO – nota „Europa Libera”) . Desi selectia si numirea lor va avea loc abia anul viitor, consider asta o prioritate strategica.

Procurorii delegati vor fi ancorati in sistemele nationale si vor face munca de teren, iar nivelul central (de la Luxembourg) trebuie sa ii sprijine, sa ii ghideze si sa creeze sinergii. Conform regulamentului EPPO, procurorii delegati raman membri activi ai parchetelor nationale din statele membre si pot exercita functii ca procurori nationali.

Nu vad un conflict inerent ridicandu-se din acest statut dual, dar ma astept ca numarul si complexitatea anchetelor facute sa lase putin timp procurorilor delegati pentru a intreprinde asemenea activitati si la nivel national.

Regulile interne de procedura, care vor fi propuse de procurorul-sef european si validate de colegiul procurorilor europeni, vor trebui sa contina prevederi specifice pentru aceste situatii, pentru a evita probleme precum instructiuni care se bat cap in cap”, arata Kovesi.

Kovesi subliniaza in scrisoarea sa, in care isi prezinta planul de management al EPPO, ca este nevoie de o comunicare foarte eficienta intre autoritatile nationale si cele de la Parchetul European.

„Efectuarea de investigatii in mai multe state, intr-o maniera coordonata, va necesita canale de comunicare eficiente, pentru a asigura schimbul rapid de informatii, precum si increderea reciproca – atat intre procurorii europeni delegati (pentru a depasi dificultatile reiesite din diferitele sisteme legale), cat si intre EPPO si toate autoritatile nationale relevante. Acest lucru este necesar pentru a asigura faptul ca EPPO este la curent cu toate cazurile din competenta sa”, arata fosta sefa a DNA, in scrisoare.

Kovesi mai vorbeste si despre infiintarea unui „sistem de management al cazurilor”, care sa permita procurorilor europeni decizii in timp real. Un astfel de sistem ar fi o premiera, spune Kovesi, care considera ca punerea in practica a acestui sistem este „cea mai presanta problema care trebuie abordata si rezolvata, daca vrem ca EPPO sa poata functiona pana in noiembrie 2020”.

Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub învinuire pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie minciunoasă în dosarul extrădării lui Nicolae Popa din Indonezia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *