Kovesi se întoarce ASTĂZI în România! Reacția fostei șefe a DNA, favorită la Parchetul European

Fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, favorită la Parchetul European se va întoarce astăzi în România cu o cursă care va ateriza în jurul orei 15.20. Kovesi a ieșit câștigătoare în lupta pentru șefia Parchetului European. Kovesi a spus chiar înainte de îmbarcarea către România că este foarte bucuroasă de rezultat.

Potrivit procedurilor din Parlamentul European, în continuare, președintele Comisiei LIBE urmează să trimită către Consiliul COREPER rezultatul votului de miercuri și apoi se va trece la negocieri pentru a se stabili viitorul procuror-șef al Parchetului European.

Laura Codruța Kovesi a câștigat, miercuri, votul în Comisia LIBE pentru șefia Parchetului European. Fosta șefă a DNA a obținut 26 de voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert (22 de voturi) și cel german, Andrés Ritter, care a obținut un vot. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European va merge să negocieze cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Marți seara, Laura Codruța Kovesi a obținut cele mai multe voturi în Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierile din Parlamentul European pentr șefia Parchetului European, urmată de candidatul francez Jean-François Bohnert, cu 11 voturi.

Pe 20 februarie, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe locul doi, la egalitate cu candidatul Germaniei, în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles. Pe locul 1 s-a situat candidatul Franței, Jean-François Bohnert (58 de ani), cu 50 de voturi, urmat de Kovesi și candidatul Germaniei, Andrés Ritter (54 de ani), fiecare cu câte 29 de voturi, potrivit unor surse diplomatice.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER – ceea ce s-a întâmplat miercuri – se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

Parlamentul European şi Consiliul UE vor numi de comun acord procurorul-şef european, iar Conferinţa Preşedinţilor ar urma să fie informată despre rezultatul audierii înainte de viitoarea sa reuniune de la 7 martie 2019.

Laura Codruţa Kovesi a obţinut 12 voturi în Comisia pentru Control Bugetar (CONT) din Parlamentul European, care a votat marţi seara candidatul pentru funcţia de procuror şef al Parchetului European. Pe locul doi a fost Francois Bohnert- 11 voturi, iar Andres Ritter a primit un vot.

Eurodeputatul Cristian Preda a scris pe blogul său că ar putea spune că a dat votul câştigător.

„Am votat ultimul, întrucât – deşi nu sunt membru al CONT – l-am înlocuit pe un coleg neamţ din PPE, pe care-l cheamă Zeller şi e, de aceea, la capătul listei. Ţinând seama de rezultatul final – 12 voturi pentru LCK, 11 pentru candidatul francez şi unul pentru cel din Germania – aş putea zice că am avut votul decisiv :)!”, scrie europarlamentarul Cristian Preda pe blogul său.

Votul din Comisia CONT a fost unul consultativ. Cei trei candidaţi au fost audiaţi marţi în şedinţa comisiilor LIBE şi CONT.

Propunerea celor două comisii va fi apoi trimisă Conferinţei Preşedinţilor şi preşedintelui PE, Antonio Tajani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.