La 10 ani de la intervenția militară a Rusiei în Georgia, Medvedev amenință din nou Tbilisi

Dmitri Medvedev a declarat într-un interviu pentru publicația rusă Kommersant că în timpul conflictului din 2008, Rusia nu și-ar fi propus să învingă Georgia sau să-l execute pe președintele Mikhail Saakashvili, dar o nouă confruntare ar fi posibilă dacă Georgia va decide să intre în NATO.

Referindu-se la conflictul de acum 10 ani, Medvedev, care era în acea vreme președinte, a explicat că tancurile rusești au fost trimise pentru a scoate armata Georgiei din regiunea Ținval, din Osetia de Sud. Tancurile s-au oprit în apropiere de Tbilisi, deoarece și-au îndeplinit misiunea, ”liniștind astfel situația din Georgia, Osetia și Abahazia”, a mai spus Dmitri Medvedev.

Astăzi se împlinesc 10 ani de la izbucnirea războiul din Georgia, când în vara anului 2008, armata rusă a intervenit în fosta republică sovietică pentru a susţine regiunea separatistă pro-rusă Osetia de Sud.

Un acord de pace a fost mediat de către preşedintele francez de la acea vreme Nicolas Sarkozy, dar Moscova a recunoscut independența celor două regiuni separatiste georgiene – Osetia de Sud şi Abhazia – unde menține de atunci o puternică prezență militară.

Şeful diplomaţiei poloneze Jacek Czaputowicz a denunţat ieri ”agresiunea ” şi ”ocupaţia ” rusească a unei părţi din Georgia, într-o declaraţie făcută înainte de a pleca la Tbilisi, cu ocazia împlinirii a 10 ani de la conflictul ruso-georgian. Ministrul polonez va participa , împreună cu omologii săi din Lituania şi Letonia, cărora li s-a alăturat vicepremierul ucrainean Pavlo Rozenko, la comemorarea acestui eveniment. ”Este prima agresiune militară, din istoria europeană postbelică, a unei ţări împotriva unui stat suveran şi ocuparea teritoriului său, care continuă şi astăzi’, a adăugat Czaputowicz.

Omologul său leton Edgars Rinkevics a declarat, la rândul său, că ”ceea ce s-a petrecut în Georgia ” în 2008 şi apoi în Ucraina subliniază ideea că trebuie făcut totul pentru ca aşa ceva să nu se mai întâmple. Atât Riga, cât şi Varşovia şi Vilnius susţin intenţia Georgiei de a adera la NATO, a spus el.

În cursul războiului de cinci zile, trupele rusești au avansat adânc în Georgia de unde s-au retras în urma unui armistițiu mediat de Uniunea Europeană. Dar a lăsat mii de militari în regiunile separatist Abhazia și Oseția de sud, pe care le-a și recunoscut drept state independente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *