La aproape o săptămână de la expozia unei rachete cu propulsie nucleară, autorităţile ruse ar fi recomandat evacuarea cetăţenilor din Nionoksa

Autorităţile ruse le-ar fi recomandat cetăţenilor din satul Nionoksa să părăsească localitatea după ce nivelul radiaţiilor din zonă a crescut în urma exploziei din regiunea Arhanghelsk, produsă pe 8 august, informează surse citate de agenţiile Reuters şi Interfax.

Potrivit meteorologilor ruşi, în oraşul Severodvinsk nivelul radiaţiilor a fost de 16 ori mai mare decât valorile obişnuite. Autorităţile locale susţin că autorităţile din domeniul militar interveni începând de miercuri în zonă, notează sursa citată.

„Am primit o notificare despre acţiunile planificate de către autorităţile militare. În acest sens, locuitorilor din Nionoksa le-a fost solicitat să părăsească satul începând cu 14 august”, au informat autorităţile din Severodvinsk.

Cel puţin cinci ingineri au murit în accidentul s-a produs săptămâna trecută într-o bază militară din regiunea Arhanghelsk, pe litoralul Mării Albe. Conform experţilor americani, deflagraţia ar putea avea legătură cu testarea noii rachete de croazieră cu propulsie nucleară 9M730 Burevestnik (SSC-X-9 Skyfall, conform terminologiei NATO).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *