La Berlin s-au reluat tratativele pentru formarea unei coaliții guvernamentale

Discuțiile exploratorii între trei partide pentru formarea unei coaliții guvernamentale în Germania se reiau luni la Berlin, la două săptămâni după ce social-democrații au obținut cele mai multe voturi în alegerile parlamentare federale, informează DPA.

Reprezentanții Partidului Social-Democrat (SPD), ai Verzilor și ai Partidului Liber-Democrat (FDP) vor analiza potențialele domenii de consens și pe cele asupra cărora există divergențe.

Obiectivul este formarea unei așa-numite ‘coaliții semafor’, denumire care ține cont de culorile celor trei formațiuni politice implicate, cu liderul social-democrat Olaf Scholz în funcția de cancelar.

Înaintea noii runde de consultări, FDP și-a reafirmat poziția de principiu. Astfel, liderul grupului parlamentar al FDP, Marco Buschmann, a declarat pentru Der Spiegel că ‘liniile roșii’ includ creșterea taxelor și relaxarea regulilor bugetare ale Germaniei.

El s-a declarat optimist legat de șansele participării partidului său la o coaliție guvernamentală alături de SPD și Verzi, întrucât deși există ‘zone de fricțiuni’, toate cele trei formațiuni doresc să guverneze. ”Până acum, totul a fost foarte serios și profesionist. E clar pentru toate partidele că în joc este țara noastră”, a adăugat Buschmann.

Reuniuni la diferite niveluri ale celor trei partide au fost programate pentru aproape întreaga săptămână. Este de așteptat ca discuțiile să dureze mai multe săptămâni, în speranța formării unui guvern până la Crăciun, notează dpa, preluată de agerpres.ro.

Dacă vor avea succes, discuțiile purtate în spatele ușilor închise vor conduce la prima coaliție formată vreodată la nivel național de social-democrați, Verzi și liberali. Ultima dată când Germania a fost condusă de o coaliție tripartită s-a întâmplat în anii ’50 ai secolului trecut.

Verzii și FDP și-au declarat miercuri disponibilitatea de a începe tratative oficiale cu social-democrații. Cele două partide mai mici nu au exclus opțiunea unei coaliții cu blocul conservator, al cancelarului la final de mandat Angela Merkel. FDP este mai apropiat politic de blocul conservator CDU-CSU, dar a convenit cu Verzii să încerce întâi formarea unei coaliții guvernamentale tripartite în jurul SPD.

Scrutinul legislativ federal din 26 septembrie a fost câștigat de SPD, cu 25,7% din voturi, urmat la mică distanță de blocul conservator CDU-CSU (format din Uniunea Creștin-Democrată și Uniunea Creștin-Socială), cu 24,1% din sufragii. În parlamentul federal au mai intrat Verzii (14,8% din voturi), FDP (11,5% din voturi) și Alternativa pentru Germania (AfD, extrema-dreaptă), care a obținut 10,3% din sufragii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.