La Geneva au început negocierile unui Tratat de pace pentru spaţiu

Experţi în dezarmare din 25 de ţări, cu China, Rusia şi Statele Unite în frunte, se reunesc de luni la Geneva, în Elveţia, pentru zece zile de negocieri în vederea ajungerii la un Tratat de pace pentru spaţiu, relatează AFP. În pofida tensiunilor diplomatice actuale, mai ales între Rusia şi Statele Unite, experţii angajaţi în negocieri sunt optimişti în privinţa stabilirii unui acord.

„Văd iniţiative pozitive“, a apreciat Paul Meyer, fost ambasador al Canadei pentru dezarmare şi expert în securitate spaţială la Fundaţia Simons din Vancouver. Experţii în dezarmare adunaţi la Geneva vor discuta cu uşile închise, iar reuniunile vor fi prezidate diplomatul brazilian Aguiar Patriota. Eforturile diplomatice pentru realizarea unui tratat pentru spaţiu sunt în impas de un deceniu încoace. Una dintre principalele probleme, potrivit experţilor, este că Rusia şi China au refuzat până acum trimiterea anumitor dispozitive în spaţiu, în timp ce ţările occidentale au preferat să pună accent pe „comportamente“ sau „acţiuni“ de limitate în spaţiu.

Ambasadorul brazilian a declarat că unul dintre factorii care ar putea favoriza găsirea unui acord între state este noţiunea de „vulnerabilitate“ în spaţiu. În pofida retoricii preşedintelui american Donald Trump, care se laudă constant cu creşterea bugetului destinat apărării, militarii înţeleg că o supremaţie zdrobitoare nu este suficientă pentru protejarea resurselor spaţiale ale unei ţări, notează AFP. „Este foarte dificil să aperi de unul singur aceste bunuri în spaţiu“, a declarat pentru AFP Jesica West, care a coordonat Raportul privind indicele securităţii spaţiale în 2018. Diplomatul brazilian a recunoscut că decizia lui Trump de a-şi dota ţara cu o forţă spaţială va avea impact asupra dezbaterilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *