Laudele lui Trump nu au fost de ajuns. Egiptul nu va participa la un un „NATO arab”

Egiptul s-a retras din efortul SUA de a construi un „NATO arab”, cu aliaţi arabi-cheie, potrivit unor surse familiare cu decizia, citate de Reuters, acţiunea fiind o lovitură pentru strategia administraţiei Trump de a limita puterea Iranului.

Egiptul a comunicat decizia Statelor Unite şi altor participanţi la MESA (Alianţa de Securitate pentru Orientul Mijlociu), înaintea unei întâlniri de duminică, de la Riad. Cairo nu a trimis o delegaţie la întâlnire, cea mai recentă reuniune pentru formarea unei coaliţii politice, economice şi de securitate cu aliaţi arabi suniţi, pentru a contracara Iranul şiit.

Egiptul s-a retras pentru că s-a îndoit de seriozitatea iniţiativei, pentru că nu a văzut un proiect preliminar clar şi din cauza faptului că planul ar putea creşte tensiunile cu Iranul, a precizat o sursă arabă, potrivit Reuters.

La decizia egiptenilor a contribuit şi Incertitudinea legată de faptul că este posibil ca preşedintele Trump să nu câştige un nou mandat anul viitor şi ca succesorul său să renunţe la iniţiativă.

Iniţiativa, pe care Arabia Saudită a propus-o prima dată în 2017, are şi scopul de a limita influenţa regională a Rusiei şi Chinei, potrivit unui document clasificat, de la Casa Albă, analizat de Reuters anul trecut.

Ambasada Egiptului de la Washington şi Casa Albă nu au făcut comentarii pe marginea subiectului. În afară de SUA şi Arabia Saudită, participanţii MESA inclus Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Bahrain, Qatar, Oman şi Iordania.

La două zile după întâlnirea de la Riad, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi a mers la Washington pentru discuţii cu Trump. Înainte de întâlnire, Trump a spus că vor vorbi despre probleme legate de securitate, dar nu a fost clar dacă au discutat şi despre MESA. Potrivit agenţiei citate, două surse au spus că ţările rămase în MESA vor continua iniţiativa şi vor pune presiuni diplomatice pe Egipt pentru a-şi revoca retragerea.

Retragerea Egiptului, care are cea mai mare armată din lumea arabă, este ultimul pas înapoi în iniţiativa MESA, cunoscută neoficial ca „NATO arab”.

Preşedintele Donald Trump a lăudat „treaba bună” pe care o face omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi în cadrul unei întâlniri desfăşurate marţi la Casa Albă, informează AFP.

„Cred că face o treabă foarte bună”, a declarat pentru presă în Biroul Oval şeful statului american, ca răspuns la o întrebare vizând eforturile preşedintelui egiptean de a se menţine la putere şi după încetarea celui de-al doilea mandat în 2022.

„Relaţiile dintre Egipt şi SUA nu au fost niciodată atât de bune”, a dat asigurări Trump, fără a menţiona aspectele problematice referitoare la drepturile omului.

Întâlnirea de marţi de la Casa Albă este a doua de la alegerea actualului preşedintele al SUA. Al-Sissi nu a primit o invitaţie asemănătoare din partea fostului preşedinte Barack Obama.

Mai multe amendamente la Constituţia din 2014 urmează să fie supuse în viitorul apropiat unui referendum în Egipt. Această reformă ar permite întărirea puterii executive şi a armatei, iar şefului statului, menţinerea în funcţie după 2022.

Înaintea întâlnirii de la Washington, organizaţia neguvernamentală Human Rights Watch (HRW) a îndemnat SUA să nu dea undă verde procesului de reformă constituţională din Egipt care, potrivit HRW, „acordă armatei puteri foarte abuzive şi sporeşte instituţionalizarea autoritarismului”. Şi Amnesty International a chemat statele aliate ale Egiptului, în special SUA, să nu „rămână tăcute” în faţa acestui proiect.

În cadrul unei audieri parlamentare, mai mulţi senatori l-au chestionat pe şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo în legătură cu primirea binevoitoare de care a beneficiat preşedintele egiptean, în pofida cazurilor de încălcare a drepturilor omului din ţara sa.

Secretarul de stat american a răspuns că egiptenii au fost „fără nicio îndoială un partener important în ce priveşte securitatea”, în special prin lupta împotriva „ameninţărilor teroriste din Sinai”.

„De aceea sunt profund recunoscător preşedintelui al-Sissi. A fost de asemenea remarcabil în privinţa libertăţii religioase”, a adăugat Pompeo, apreciere care a atras numeroase critici din partea senatorilor democraţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *