Laura Codruţa Kovesi, audiată astăzi în Comisia LIBE a PE pentru postul de procuror-şef european

Audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, au loc marţi, în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European.Audierile au loc începând cu ora 16.30 (ora României).

În timpul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

Audierea fiecărui candidat va dura 75 de minute, începând cu declaraţia candidatului urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri a membrilor LIBE (două treimi din timpul alocat) şi a membrilor CONT (o treime din timpul alocat).

Grupurile politice pot distribui timpul alocat în aceste două intervale de timp (fiecare întrebare şi răspuns va dura 3 minute: un minut pentru întrebare şi două minute pentru răspuns).

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operaţional până la finalul anului 2020.

Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Comform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Luni, liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Claude Moraes, preşedintele Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.

„Ne-am întâlnit pe hol. Este foarte important să facem precizarea asta şi să nu mai apară fake news şi informaţii că m-am întâlnit în birou cu domnul Moraes şi cu doamna prim-ministru. Ne-am întâlnit pur şi simplu pe hol şi am discutat două minute”, a spus liderul PSD.
Întrebat dacă au discutat despre audierea Laurei Codruţa Kovesi, Dragnea a răspuns: „Nu. În două minute.. Nu aveam de ce”.

Mai multe grupuri politice din Parlamentul European, între care Grupul Popularilor Europeni și cel al Verzilor au anunțat că o susțin pe Kovesi, în ciuda votului infromal al ambasadorilor UE care l-au favorizat pe candidatul francez, Jean- Francois Bohnert.

„Verzii o susțin pe dna Kovesi. Decizia noastră se bazează pe evaluarea foarte strictă a unui panel de experți” declară într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, europarlamentara germana Ska Keller, co-președinta grupului Verzilor din Parlamentul European.

După votul din LIBE, ambasadorii celor 22 de țări UE care participă la noul Parchet european vor negocia cu Parlamentul pentru desemnarea unui candidat comun. Votul final va avea loc în plenul Parlamentului și apoi în Consiliul pentru Justiție și Afaceri Interne (JAI).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *