Lavrov, despre propunerile primite din partea NATO şi SUA privind soluţionarea crizei ruso-ucrainene: „Putin va decide răspunsul”

Vladimir Putin va decide cu privire la felul în care va răspunde propunerilor în scris primite din partea NATO şi SUA la pretenţiile sale de securitate, a declarat ministrul rus de Externe Serghei Lavrov.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, propunerile primite din partea SUA sunt mai bune decât cele venite de la NATO.

NATO „întinde din nou mâna” Rusiei pentru dialog, dar refuză să renunţe la dreptul de permite aderarea de noi membri şi „se pregăteşte pentru ce e mai rău”, a declarat secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

Şeful NATO a transmis din nou Rusiei să-şi retragă trupele din Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, unde sunt desfăşurate fără acordul acestor ţări, şi a pledat ca toate părţile să se angajeze în mod constructiv în eforturile de soluţionare a conflictelor.

Potrivit lui Stoltenberg, propunerile NATO includ apeluri pentru informări reciproce privind exerciţiile militare, dialogul privind controlul armelor, mai multă transparenţă în activităţile militare şi eforturi comune de combatere a ameninţărilor cibernetice. Documentul reiterează, de asemenea, „principiul de bază” al NATO, conform căruia fiecare stat are dreptul să decidă singur dacă doreşte să adere sau nu la Alianţa Nord-Atlantică.

Washingtonul a subliniat la rândul său că cererile Rusiei ca NATO să retragă trupele şi armele din Europa de Est şi să împiedice Ucraina să adere vreodată la Alianţa Nord-Atlantică nu au nicio şansă. Statele Unite sunt însă gata să discute alte subiecte, cum ar fi controlul armelor şi măsurile de consolidare a încrederii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.