Le merge bine! Un milionar constănțean, prieten cu Mazăre și judecat pentru corupție, a prins un contract de peste 10 milioane de euro de la Administrația Canalelor Navigabile, înțesată de pesediști

Asocierea de firme Betoane și Prefabricate – Eco Terra Proiect – Zublin România și-a adjudecat contractul de peste 10 milioane de euro pentru refacerea unui taluz afectat de o alunecare de teren în zona Cumpăna a Canalului Dunăre-Marea Neagră, potrivit SEAP (platforma de achiziții publice).

Contractul a fost atribuit pe 13 august 2021 în urma unei licitații organizate de Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța. Lucrările au termen de finalizare un an si jumătate.

Liderul asocierii, firma Betoane și Prefabricate SRL din Constanța, este deținută de Vasile Costea, un milionar din Constanța cu o avere estimată de Forbes și Capital la 20 – 22 de milioane de euro.


Foto: Vasile Costea, patronul firmelor Betoane și Prefabricate și ABC Val; Sursa: Facebook

Costea este renumit ca fiind un afacerist prieten cu fostul primar al Constanței, Radu Mazăre, și abonat la contracte cu municipalitatea de la malul mării pe când era condusă de edilul aflat acum în pușcărie.

Costea deține 99,95% din firma ABC Val SRL, o companie considerată o firmă de casă a municipalității conduse de Radu Mazăre.

Din 2007, Primăria Constanța a accesat opt mari proiecte de infrastructură pe care le-a finanțat cu fonduri europene. 6 dintre acestea au ajuns la firma ABC Val, patronată de Vasile Costea.

În total, firma acestuia a primit peste 32 de milioane de euro din fonduri europene în cele 6 contracte ale Primăriei Constanța care vizau investiții în infrastructură.


Foto: Radu Mazăre, fostul primar al Constanței aflat în pușcărie pentru corupție; Sursa: Mediafax

Contractele de infrastructură din Constanța cu finanțare europeană atribuite firmei de casă a primăriei lui Radu Mazăre:

* construirea unei parcări multietajate în Mamaia, zona Cazino-Albatros. Contractul adjudecat de ABC Val a fost în valoare de peste 3,8 milioane de euro.

* reabilitarea promenadei din Mamaia. Contractul câștigat de asocierea ABC Val – Mobitom – UTI Grup a fost în valoare de 15 milioane de euro.

* reamenajarea zonei pietonale din centrul istoric din Constanța. Contractul câștigat de ABC Val – SCD Antrepriză Construct a fost în valoare de 6 milioane de euro.

* restaurarea promenadei și spațiilor verzi din zona Cazinoului din Constanța. Contractul câștigat de ABC Val a fost în valoare de 3 milioane de euro.

* restaurarea zonei istorice – piața Ovidiu. Contractul câștigat de ABC Val a fost în valoare de peste 2,2 milioane de euro.

* construcția unei parcări supraetajate în zona Spitalului județean Constanța. Contractul câștigat tot de ABC Val a fost în valoare de peste 2,4 milioane de euro.

Potrivit presei constanțene, singurele proiecte mari de infrastructură finanțate cu bani europeni pe care firma lui Costea nu le-a câștigat au fost cele privind reabilitarea iluminatului public (contract câștigat de Luxten) și construirea pasarelelor din Mamaia (contract câștigat de Polaris M Holding și Mobitom). Polaris deține monopolul salubrizării din Constanța în urma unui contract atribuit de Radu Mazăre pe 25 de ani, iar a doua este o altă firmă de casă a primăriei lui Mazăre.

ABC Val a câștigat contracte din fonduri europene și cu Compania Națională Administrația Porturilor Maritime Constanța. E vorba de 2 contracte în valoare de aproape 7 milioane de euro:

* construcția Danei 80 de mare adâncime din portul Constanța. Contractul a fost atribuit asocierii ABC Val – Euro Construct – Vamig Constanța – Universitatea Tehnică de Construcții București, lider de asociere fiind ABC Val. Valoarea contractului a fost de aproape 3 milioane de euro.

* construcția unei bretele de acces pe podul peste Canalul Dunăre – Marea Neagră. Contractul a fost semnat cu asocierea Bilfinger Baugesellschaft GmbH – ABC Val, iar valoarea lui a fost de aproape 4 milioane de euro.

Vasile Costea, judecat pentru corupție

În ianuarie 2018, afaceristul a fost trimis în judecată de DNA pentru dare de mită și cumpărare de influență. Este acuzat că, în 2012, l-ar fi mituit pe fostul președinte al Curții de Apel Constanța, judecătorul Nicolae Stanciu, cu obiecte de mobilier în valoare de aproape 15.000 de lei.

În schimbul acestor foloase, inculpatul Stanciu Nicolae a promis că își va exercita influența derivată din calitatea sa de președinte al Curții de Apel Constanța asupra magistraților ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în așa fel încât acesta să obțină soluții favorabile.

Această promisiune s-a concretizat ulterior, în cursul anului 2014, cu ocazia soluționării unui dosar înregistrat pe rolul Curții de Apel Constanța având ca obiect plângerile formulate de concurenții societății inculpatului Costea Vasile în cadrul unei proceduri de achiziții publice. Această cauză s-a finalizat cu pronunțarea unei decizii prin care au fost respinse acele plângeri, contractul rămânând atribuit firmei administrate de inculpatul Costea Vasile”, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă. 

Achitat, însă sentința nu este definitivă

În decembrie anul trecut, Curtea de apel Galați i-a achitat pe cei doi inculpați, dar decizia a fost atacată cu apel de procurori.

Instanța a dipus și ridicarea sechestrului asupra pieselor de mobilier pe care afaceristul Vasile Costea i le-ar fi dat judecătorului Nicolae Stanciu:

* dulap 3 uşi, Elizabeth alb miere

* pat Elizabeth alb miere

* somieră standard

* comodă 2 sertare plus nişă Elizabeth alb miere (aflate în dormitorul nr. 1, etaj II)

* dulap 2 uşi culisante Milano alb-negru

* pat cu tăblie tapiţată eco piele neagră Milano alb-negru (aflate în dormitorul nr. 2, etaj II)

* bar 700 Ciocolată (aflat în living, la parter)”.

Apelul procurorilor se judecă la Înalta Curte și are următorul termen pe 21 septembrie 2021.

Cine conduce Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța

Compania este condusă de Daniel Georgescu, al cărui mandat a fost reînnoit pe 1 septembrie 2019, pe vremea Guvernului PSD.


Foto: Dan Georgescu, directorul Administrației Canalelor Navigabile Constanța; Sursa: https://www.ctnews.ro/

Potrivit CV-ului, Georgescu este director la Administrația Națională Administrația Canalelor Navigabile din 2012. El a fost vicepreședinte PSD Constanța.

Potrivit declarației de avere, câștigă mai mult de 21.000 de lei pe lună. Soția lui lucrează la CJ Constanța. Și mai interesant: potrivit declarației de interese, directorul general Dan Georgescu este mason membru al Marii Loje Naționale din România.

Din martie, președinte al CA al Administrației Canalelor Navigabile este Georgeta Bumbac, fostă secretar de stat în Ministerul Sănătății, considerată apropiată de omul de afaceri Cristi Burci. Fiul ei a fost botezat de președintele PSD Constanța, Felix Stroe.

Bumbac a fost numită membru în Consiliul de Administrație pe 11 iulie 2019, în timp ce Guvernul era condus de Viorica Dăncilă.

Foto(main): taluz surpat Canalul Dunăre – Marea Neagră; Sursa: https://www.ziuaconstanta.ro/

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *