Legea pentru oțel și aluminiu din SUA

Președintele american Donald Trump a semnat joi, 8 martie, legea care prevede impunerea de tarife pentru oțel și aluminiu, care va intra în vigoare în 15 zile.

Canada și Mexic vor fi scutite de taxe de 25% pentru oțelul importat și  10% pentru aluminiul importat, în timp ce există posibilitatea modificării sau eliminării tarifelor pentru alte țări.

„O industrie puternică de oțel și aluminiu este vitală pentru securitatea națională”, a spus Trump. „Nu ai oțel, nu ai o țară.”

Demersul brusc a lui Trump pentru impunerea de tarife a declanșat temeri legate de un război comercial global și a afectat piețele financiare.

Planurile de tarifare, stabilite pentru a începe în 15 zile, au agitat opoziția liderilor de afaceri și a membrilor proeminenți ai Partidului Republican , care se tem că taxele ar putea declanșa represalii din alte țări și ar putea afecta economia Statelor Unite.

În câteva minute de la anunț, senatorul republican Jeff Flake, un critic al Trump, a declarat că va introduce un proiect de lege pentru a anula tarifele.

Dar unii democrați au apreciat această mișcare, inclusiv senatorul Joe Manchin din Virginia de Vest, care a spus că este „timpul pentru ca SUA  să își apăre interesele, securitatea și lucrătorii noștri în economia globală și asta este exact ceea ce președintele propune cu aceste tarife”.

Comisarul european pentru comerț, Cecilia Malmstrom, a declarat: „UE este un aliat strâns al Statelor Unite și continuăm să considerăm că UE ar trebui să fie exclusă de la aceste măsuri. Voi căuta mai multă claritate cu privire la această chestiune în zilele următoare. ”

Între timp, industriile americane consumatoare de oțel au criticat tarifele ca fiind dăunătoare pentru perspectivele lor.

„Statele Unite vor deveni o insulă a prețurilor ridicate la oțel ce va avea ca rezultat faptul că clienții noștri vor cumpăra pur și simplu produsele noastre de la competitorii noștri de peste mări și le vor importa în Statele Unite fără tarife”, a declarat Asociația Precision Metalforming și National Tooling And Machining.

Mai mulți parteneri comerciali importanți au declarat că ar putea răspunde tarifelor prin acțiuni directe.

Contramăsurile ar putea include tarife ale Uniunii Europene pentru portocalele, tutunul și bourbonul american. Motocicletele Harley-Davidson Inc au fost de asemenea menționate, vizând statul Wisconsin, statul de origine al liderului conservator. Paul Ryan.

Sursa foto: www.thewest.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *