Liberalii vor eliminarea taxelor de pod Cernavodă şi Giurgeni și propun un tarif doar pentru Giurgiu-Ruse

Liberalii au depus la Senat un proiect ce prevede eliminarea taxei de pod peste Dunăre între Feteşti şi Cernavodă, pe A2, şi cea între Giurgeni şi Vadu Oii, pe DN 2A. În același proiect de lege, liberalii propun să fie instituită o taxă doar pentru Giurgiu-Ruse, precizează Mediafax.

„Taxa de trecere peste aceste poduri a fost introdusă din raţiuni pur financiare, dar suntem în prezenţa unei duble impuneri, atâta timp cât utilizatorii drumurilor publice din România plătesc rovinieta, care reprezintă o taxă pentru utilizarea drumurilor şi podurilor amplasate pe drumurile naţionale şi autostrăzi din România. În statele traversate de Dunăre (Serbia, Ungaria, Austria), nu există taxe similar pentru trecerea podurilor peste Dunăre”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative semnată de 66 de parlamentari PNL.

„Această taxă este profund discriminatorie, în special pentru locuitorii din zona Dobrogei. Această taxă este plătită, într-o proporţie foarte mare, de cei care sunt nevoiţi să facă drumuri sau să tranziteze aceste sectoare de drum. Atât persoanele fizice, cât şi cele juridice care îşi au domiciliul/sediul pe raza teritorială a judeţelor Constanţa, Tulcea, Ialomiţa sunt obligate să plătească această taxă de trecere ori de câte ori au problem de sănătate sau trebuie să rezolve probleme administrative, fie în Capitală, fie în alt oraş al ţării. Puternic afectaţi sunt agenţii economici care distribuie mărfuri în toată ţara. Taxa se regăseşte de cele mai multe ori în preţul final al produselor. Altfel spus, şi cine nu trece cu maşina peste cele două poduri tot plăteşte taxa de pod!”, potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL mai arată că nicio directivă europeană nu impune o astfel de taxă pe teritoriul României. Aleşii liberali mai argumentează că procedura de urgenţă este necesară pentru eliminarea cât mai rapidă a taxei, astfel încât să se elimine şi ambuteiajele care apar la punctele de taxare în sezonul estival, relatează Mediafax.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *