Lideri ultraconservatori şi de extrema dreaptă au convenit asupra unei foi de parcurs pentru o Europă a patrioţilor. Din România a participat Aurelian Pavelescu

Nouă lideri europeni ultraconservatori şi de extrema dreaptă, printre care premierul ungar Viktor Orban şi liderul Adunării Naţionale Marine Le Pen, au convenit, în cadrul unui summit la Madrid, asupra unei „foii de parcurs” pentru o „Europă a patrioţilor”.
Summitul de la Madrid a fost organizat vineri şi sâmbătă de partidul de extremă dreapta Vox, a treia forţă politică din Parlamentul spaniol după socialiştii din PSOE şi conservatorii din Partidul Popular (PP).
Pe lângă Orban şi Le Pen, la summit au participat şi alţi lideri politici europeni, printre care Marlene Svazek (Austria), Tom Van Grieken (Belgia), Krasimir Karakaceanov (Bulgaria), Martin Helme (Estonia), Vincenzo Sofo şi Paolo Borchia (Italia), Valdemar Tomasevski (Lituania), Rob Roos (Olanda) şi Aurelian Pavelescu (România), transmite EFE, potrivit Euractiv.
Într-o declaraţie comună aprobată sâmbătă, cei nouă lideri menţionează consolidarea militară a Rusiei la graniţa cu Ucraina şi se angajează să „lucreze pentru a se asigura că naţiunile europene acţionează cu solidaritate în faţa ameninţării agresiunii externe”.
„Acţiunile militare ale Rusiei la graniţa de est a Europei ne-au adus în pragul războiului”, subliniază ei. „Solidaritatea, determinarea şi cooperarea în domeniul apărării între naţiunile Europei sunt necesare în faţa unor astfel de ameninţări”, se arată în declaraţia comună.
Semnatarii solicită ca statele membre UE să aibă o „voce puternică şi unită” pentru a păstra pacea, integritatea teritorială şi inviolabilitatea frontierelor.
Premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, şi-a exprimat convingerea că cele nouă partide reunite la Madrid sunt o „alternativă pentru viitorul Europei”, cu valori comune şi o apărare comună a statelor suverane.
Relaţia dintre UE şi Ungaria şi cea dintre UE şi Polonia au fost, de asemenea, pe masa summitului, Bruxellesul fiind acuzat că duce „atacuri motivate politic”. „Trebuie să cooperăm şi să ne unim forţele pentru a proteja Europa de ideologiile impuse şi de alunecarea antidemocratică care duce la pierzania ei”, afirmă participanţii la summit, în condiţiile în care Polonia şi Ungaria sunt trase la răspundere de UE pentru încălcarea principiilor statului de drept.
Neînţelegerile au ieşit repede la suprafaţă. Spre deosebire de Morawiecki, Orban menţine relaţii bune cu Moscova şi nu este de acord cu impunerea sancţiunilor în caz de agresiuni.
În perspectiva alegerilor prezidenţiale din Franţa, candidata Marine Le Pen s-a supărat pe unii dintre colegii săi şi le-a cerut să plece din partid dacă îşi doresc acest lucru. Le Pen a răspuns astfel la posibilitatea ca nepoata ei Marion Maréchal să-l susţină pe controversatul jurnalist Éric Zemmour în cursa pentru Palatul Elysée.
Declaraţia semnată la Madrid conţine nouă angajamente specifice pentru viitor, între care combaterea imigraţiei ilegale, încurajarea natalităţii şi apărarea suveranităţii statelor membre.
„Noi suntem cei care apărăm Europa. Nu vom permite ca aici să fie ridicat steagul secerei şi ciocanului, nici steagul semilunii, nici steagul întunecat al elitelor globalizării”, a conchis gazda evenimentului, Santiago Abascal.