Liderii europeni vor analiza cererea parlamentarilor britanici ca Brexitul să fie amânat

President of European Council Donald Tusk gives a joint press with EU Commission President Jean Claude Juncker after an informal meeting of the 27 EU heads of state or government at the European Council headquarters in Brussels on February 23, 2018. / AFP PHOTO / JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, urmează să se întâlnească peste câteva ore cu premierul olandez, Mark Rutte. Totodată, în cursul zilei de azi dl Tusk va avea întrevederi şi cu cancelarul german, Angela Merkel, şi cu preşedintele francez, Emnmanuel Macron. Legal, problema amânării Brexitului este în curs de analizare.

O amânare poate fi aprobată numai cu acordul unanim al liderilor celor 27 de state membre, iar aceştia se vor întâlni marţea viitoare la Bruxelles. Dacă acordul Theresei May va fi aprobat până atunci de parlamentul britanic, o amânare de câteva saptămâni nu ar trebui să fie o problemă. Dacă însă acordul nu va fi aprobat, lucrurile se vor complica.

Din Franţa, de la Dublin şi din partea lui Donald Tusk s-au făcut auzite poziţii conform cărora o amânare pe termen lung ar fi mai plauzibilă decât una pe termen scurt, pentru că ar oferi timpul necesar pentru a se reveni asupra deciziei de părăsire a blocului comunitar.

Comisia Europeană a anunțat că „a luat notă” de votul Camerei Comunelor în favoarea Brexit, în timp ce negociatorul-şef european, Michel Barnier, a afirmat că statele membre UE continuă consultările prin intermediul României, care deţine Preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

„Am luat notă de voturile din această seară. O solicitare de prelungire a negocierilor în virtutea Articolului 50 necesită aprobarea în unanimitate de către cele 27 de state membre. Consiliul European trebuie să analizeze o astfel de solicitare, prioritatea fiind necesitatea de a asigura funcţionarea instituţiilor UE şi ţinându-se cont de motivele şi durata unei posibile amânări. Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, este în contact constant cu toţi liderii”, a transmis un purtător de cuvânt al Executivului UE.

Momentul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană s-ar putea prelungi după votul de ieri din Parlamentul de la Londra, care a decis să solicite o amânare a Brexitului, programat pentru 29 martie. Aceasta va trebui să fie aprobată şi de cele 27 de state membre ale Uniunii Europene.

Guvernul britanic spune ca are acum doua variante: fie va cere de la Bruxelles o amânare de scurta durată, cu condiţia ca acordul negociat de premierul Theresa May să fie adoptat într-un vot care ar putea avea loc săptămâna viitoare, fie, dacă acest lucru nu se va întâmpla, va cere o amânare de lungă durată, ceea ce, avertizează executivul, ar putea duce chiar la anularea Brexitului.

O decizie privind amânarea Brexitului urmează să fie luată de liderii europeni la summitul de săptămâna viitoare, dar deocamdată nu există un consens asupra duratei prelungirii. Președintele Consiliul European Donald Tusk a declarat că va propune la summit să fie manifestată deschidere față de acest subiect și să se ia în considerare o prelungire a ieșirii Marii Britanii, dacă Regatul Unit consideră necesar să își regândească strategia privind Brexit.

Parlamentul britanic a aprobat joi seară moţiunea prin care guvernul condus de Theresa May cere o amânare a Brexitului după data de 29 martie, amânare care mai trebuie însă acceptată şi de liderii europeni. În textul moţiunii este menţionat că dacă până pe 20 martie Camera Comunelor aprobă un acord privind Brexitul, atunci executivul va solicita Uniunii Europene o scurtă amânare a retragerii din UE, până la 30 iunie, pentru ca în acest timp să fie adoptată legislaţia necesară ieşirii din blocul comunitar. Dacă impasul persistă şi nu se reuşeşte votarea unui acord până pe 20 martie, atunci se va solicita Bruxelles-ului o amânare mai lungă a Brexitului.

Premierul Theresa May va încerca din nou să supună la vot acordul cu UE, săptămâna viitoare, dar orice s-ar întâmpla, va cere Uniunii mai mult timp, notează The Daily Mail. Întrebarea este, ironizează ziarul britanic, dacă amânarea va fi de câteva săptămâni sau de câţiva ani. Marea Britanie, profund divizată, nu poate decide cum să plece. Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a invitat Regatul Unit să-şi schimbe atitudinea dacă vrea să obţină o prelungire de lungă durată pentru a amâna data divorţului său.

Preşedintele SUA, Donald Trump, s-a declarat neplăcut surprins de prostul mers al negocierilor pentru Brexit. De asemenea, Trump a lansat un atac la adresa premierului Theresa May, criticându-i strategia de negociere. Un Brexit haotic face parte din marele plan al lui Trump pentru Europa, titrează The Guardian. O Europă supusă, şi o Mare Britanie chiar şi mai supusă, tributare viziunii periculoase despre lume a lui Trump, este lucrul după care tânjesc unii ideologi din SUA. O ţară care-şi retează parâmele ce o leagă de Europa îi va cădea pradă pe de-a-ntregul lui Trump şi, drept urmare, Europa va fi mai slabă, conchide publicația britanică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *