Liderii UE după respingerea acordului privind Brexit de către Parlamentul de la Londra: Mingea se află acum în terenul britanicilor

German Chancellor Angela Merkel (R) and French President Emmanuel Macron leave the Elysee Palace in Paris on July 13, 2017, after an annual Franco-German Summit. / AFP PHOTO / Patrick KOVARIK (Photo credit should read PATRICK KOVARIK/AFP/Getty Images)

Liderii Uniunii Europene discută miercuri, la Strasbourg, pe baza rezultatului votului de marţi seară din Parlamentul britanic şi susţin că trebuie avut în vedere orice scenariu privind Brexitul.

Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a deschis dezbaterea exprimându-şi regretul faţă de votul de marţi seară din Parlamentul britanic. „Respect viziunea membrilor parlamentului. Este prea devreme să analizăm rezultatele votului. Au fost două majorităţi negative la Westminster. Trebuie să ne concentrăm pe cetăţeni, pentru că ei vor fi primii afectaţi de asta. UE este în poziţia de a adopta o politică de coeziune”.

Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, a punctat: „Votul de aseară a fost clar. A fost respins, iar acum trebuie să găsim o cale de urmărit. Credem ca acest acord a fost cel mai bun rezultat. Cele două părţi au negociat, căutând cele mai bune variante. Este adevărat: Brexitul lezează, atât Marea Britanie, cât şi Uniunea Europeană. Trebuie să reducem acest rău la minimul posibil”.

„Cred că nu trebuie speculat ce fel de Brexit vom avea. Trebuie să aşteptăm să vedem ce va fi în Camera comunelor şi Guvernul britanic. Comisia va fi pregatită să reactioneze indiferent de rezultat”, a mai spus Timmermans, care a încheiat cu un citat din C.S. Lewis: „Nu ne putem întoarce să schimbam începutul, dar putem vedea ce suntem, pentru a schimba viitorul”.

Michel Barnier, negociatorul-şef al UE, a spus că „executivul european a luat cunoştinţă de votul de aseară. O majoritate covârşitoare a fost împotriva acordului nostru. Acum este prea devreme să apreciem consecinţele acestui vot. Respectam dezbaterea democratică din Parlamentul britanic”.

„Regretăm profund acest vot pentru munca noastră de doi ani. Noi am clădit acest acord împreună cu Guvernul britanic. Aveam o înţelegere bună. Era cea mai bună variantă. Nu putem exlude niciun scenariu. Mai avem doar 10 săptamâni până la finalul lunii martie, momentul ales de Marea Britanie pentru a ieşi din UE. Şi ne temem mai mult ca niciodată ca ar putea fi un Brexit fără acord. Trebuie să rămânem lucizi şi să fim pregătiţi pentru această posibilitate”.

Manfred Weber, reprezentant al PPE, a afirmat că „mingea se află acum în terenul prietenilor noştri britanici. Vă rog, spuneţi-ne ce vreti să obţineţi! Noi trebuie să reflectăm asupra obiectivelor noastre”.

Prim-ministrul olandez Mark Rutte a avertizat că timpul se scurge pentru a ajunge la un acord înainte ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană şi le-a cerut britanicilor să se hotărască, informează Reuters.

„Acum este de datoria britanicilor să ne spună ce vor”, a declarat el reporterilor la Haga, ca reacţie la votul de marţi împotriva acordului privind Brexit-ul al premierului Theresa May. „Noi mai avem ceva timp, dar până la urmă ne întindem prea mult”, a notat el. „Încă sperăm să ajungem la un acord înainte ca ei să plece la sfârşitul lunii martie”, a mai spus Rutte.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat marţi seara că s-a făcut tot ceea ce s-a putut privind acordul Brexitului, sugerând că noi negocieri cu Londra ale unui acord în vederea ieşirii din Uniunea Europeană sunt excluse. „Am făcut tot ceea ce se pitea face în acord”, a reacţionat şefului statului francez. În opinia sa, principalii perdanţi ai unui ”no deal” – o ieşire din UE fără acord – ar fi britanicii.

Vicecancelarul german Olaf Scholz a reacţionat, la rândul său după respingerea masivă a acordului Brexitului în parlamentul britanic. „O zi amară pentru Europa”, a apreciat el.

”Suntem bine pregătiţi, dar un Brexit dur ar fi oprţiunea cel mai puţin atrăgătoare pentru Uniunea Europeană şi Marea Britanie”, a avertizat el, într-un mesaj pe Twitter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *