Liderul tătarilor din Crimeea: Unii activişti ucraineni capturaţi de ruşi sunt salvaţi în urma mituirii unor reprezentanţi ruși

Liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, spune că unii dintre activiştii ucraineni duşi cu forţa în această peninsulă de Marea Neagră anexată de Moscova în 2014 au reuşit să se întoarcă acasă în urma mituirii unor responsabili ai forţelor de securitate ale Rusiei.

Întrebarea este cum să îi scoatem de acolo pe aceşti activişti. Ei bine, slavă Domnului, corupţia tradiţională rusească ne salvează puţin. Reuşim să-i <<răscumprărăm>> pe unii dintre concetăţenii noştri”, a declarat Djemilev în cadrul unei emisiuni televizate.

El a dat detalii şi despre „preţul” cerut de ruşi pentru eliberarea unor activişti ucraineni.

Preţul „începe de la 250 de dolari, în funcţie de persoana cu care negociezi”, afirmă liderul tătar”.

„Înainte de toate trebuie să negociezi, trebuie să ştii cine este de serviciu acolo. Nu este o operaţiune simplă – şapte oameni”, a declarat Djemilev.

Mai mulţi activişti ucraineni din regiunile Herson şi Zaporojie au fost capturaţi de soldaţii ruşi şi duşi cu forţa în Crimeea. Acolo sunt ţinuţi în arest până la oficializarea trimiterii lor undeva în Rusia.

Potrivit lui Mustafa Djemilev, serviciile speciale ruse le-au dat comandanţilor militari o listă cu cetăţeni ucraineni care trebuie capturaţi şi duşi în Rusia. Pe aceste liste figurează şi tătarii care au părăsit Crimeea după anexarea peninsulei de către Rusia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.