Lira turcească s-a depreciat la un nivel record față de dolar, din cauza tensinilor geopolitice

Moneda Turciei s-a depreciat la un nivel record, tranzacționându-se pentru prima dată la opt lire față de dolar, deteriorarea relațiilor cu Franța și SUA adăugându-se temerilor privind modul în care președintele turc Recep Tayyip Erdogan gestionează economia afectată de pandemia de coronavirus (Covid-19), scrie Reuters.

Luni dimineața, moneda Turciei se tranzacționa la 8,0515 lire/USD, după ce vineri se tranzacționase la 7,9650 lire/USD. De asemenea, lira a atins un nivel minim record și față de euro, tranzacționându-se la 9,50 lire/EUR.

Lira turcească s-a depreciat luni cu 1% iar de la începutul anului pierderea este de 26%. Și piețele financiare din Turcia sunt sub presiune iar indicele Bist 100 al Bursei din Istanbul înregistra luni un declin de 2%.

Recep Tayyip Erdogan a sfidat duminică amenințările Washingtonului cu privire la posibile sancțiuni împotriva țării sale în urma achiziției și testării sistemelor antiaeriene rusești S-400. ”Oricare ar fi sancțiunile voastre, nu întârziați să le aplicați !”, a spus Erdogan într-un discurs retransmis la televiziunea din orașul Malatya. ”Voi ne spuneți să expediem înapoi (rachetele) S-400. Dar noi nu suntem un stat tribal, suntem Turcia”, a adăugat el.

Statele Unite au avertizat că relațiile lor Turcia, aliat oficial în cadrul NATO, ar putea avea serios de suferit în urma recentelor teste cu rachete S-400 efectuate de armata turcă, Washingtonul avansând inclusiv posibilitatea unor sancțiuni.

De asemenea, președintele turc a criticat sâmbătă cu virulență atitudinea omologului său francez Emmanuel Macron față de musulmani, mergând până la a pune sub semnul întrebării „sănătatea sa mintală”, și a cerut „boicotarea produselor franceze în țările musulmane”.

Tensiunile dintre Turcia, Uniunea Europeană și SUA au exacerbat temerile privind modul în care Recep Tayyip Erdogan gestionează economia. În ultimii ani, președintele turc a obținut un control fără precedent asupra instituțiilor țării, inclusiv asupra Băncii Centrale a Turciei (CBRT).

Instituția a dezamăgit investitorii săptămâna trecută, sfidând speranțele că va majora rata dobânzii, până la 12%, o decizie care, susțin analiștii, ar fi ajutat la aprecierea lirei turcești și la redresarea încrederii investitorilor. În schimb, CBRT a menținut rata dobânzii la 10,25%.

Luna trecută, agenția de evaluare financiară Moody’s Investors Service a revizuit în scădere, de la „B2” la „B1”, ratingul Turciei, avertizând că vulnerabilitățile externe ale țării vor avea probabil ca rezultat o criză a balanței de plăți iar rezervele fiscale se erodează.

De asemenea, Moody’s a menținut perspectiva negativă atribuită ratingului Turciei, apreciind că indicatorii fiscali s-ar putea deteriora mai rapid decât se estimează în prezent, notează Reutersă, preluată de agerpres.ro.

„Deoarece riscurile la adresa profilului de creditare al Turciei cresc, instituțiile țării par să nu fie capabile sau să nu dorească să rezolve eficient aceste dificultăți”, se arată în comunicatul agenției.

Și agenția de evaluare financiară Fitch a revizuit perspectiva de rating a Turciei, de la „stabilă” la „negativă”, apreciind că diminuarea rezervelor valutare și credibilitatea redusă a politicii monetare au agravat riscurile de finanțare externă.

În paralel, Fitch a confirmat ratingul de țară al Turciei la „BB minus”, cu trei trepte sub nivelul investment grade (-recomandat pentru investiții-n.r.).

Fitch prognozează că economia Turciei se va contracta cu 3,9% în 2020, dar va reveni la o creștere de 5,4% în 2021, sprijinită de revenirea investițiilor și turismului precum și de stimularea exporturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *