Liviu Dragnea, pe urmele lui Maduro și Erdogan

La aproape două săptămâni de la intervenția brutală a Jandarmeriei în timpul protestului diasporei din 10 august, în prima sa ieșire publică, liderul partidul de guvernământ din România, PSD, și președinte al Camerei Deputaților, adică al treilea om în stat, Liviu Dragnea, a susținut, marţi seara, la Antena 3, ca în aprilie 2017 a fost o tentativă de asasinat la adresa sa. El a precizat că au venit patru străini care au stat trei săptămâni aici, plătiţi de „un om foarte celebru din lume”. Dragnea a declarat că ştie că a fost şi o anchetă.

„Am avut anul trecut o tentativă, în aprilie. Nu vreau să povestesc, pentru că nu este cazul. Au venit patru străini în România, cazaţi la Athenee Palace, mă rog am scăpat. Dar asta nu înseamnă că o să îmi iau pază. Suntem într-un stat mafiot. Statul paralel este o mafie. Ştiu că s-a cercetat, mai departe nu ştiu. Da, dar nu pot să spun asta (cine i-a plătit – n.r.). Da, un om foarte celebru în lume. Nu, nu mă gândesc la el (Soros – n.r). El se gândeşte la mine !”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Parchetul General a ieșit public și a precizat că nu a avut pe rol vreun dosar cu privire la o tentativă de asasinat, care l-ar fi avut drept ţintă pe preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Serviciul de Pază şi Protecţie (SPP) și Serviciul Român de Informații (SRI) spun că nu au fost sesizate și că nu au avut informații despre o posibilă tentativă de asasinat a lui Liviu Dragnea.

România, țară membră a Uniunii Europene și NATO, riscă să o i-a pe urmele Venezuelei și Turciei. Doar președinții celor două state, Nicolas Maduro și respectiv Recept Erdogan, după ce și-au adus țările în situații economice dramatie, pentru a-și justifica măsurile antidemocratice implementate , au făcut astfel de acuzații în spațiul public, fără dovezi : asasini plătiți, lovituri de stat.

Dragnea a mai declarat marți seara, că a văzut la televizor, tot ce s-a întâmplat în Piața Victoriei și a comentat că a fost o „lovitură de stat eșuată”, iar intervenția Jandarmeriei nu a fost disproporționată.
Jenant este și faptul că într-un stat membru UE și NATO justificările privind intervenția forțelor de ordine în timpul mitingului diasporei le depășesc până și pe cele din Rusia. Și Putin este mai demn. Dacă dispersează în forță manifestanții și arestează opozanții, măcar o face pe față, nu vine cu justificări jalnice, precum cele ale premierului României, Viorica Dăncilă și președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, “lovitură de stat eșuată“ și “asasini străini plătiți .

SRI trebuie să vină cu precizări pentru că rolul său nu este doar acela de menţinere a securităţii statale și depistarea teroriștilor și spionior care lucrează în slujba altor state, ci şi de apărare a valorilor democratice. În Germania, spre exemplu, Serviciul de Informații Interne, (BfV), poartă titulatura : Oficiul Federal pentru Apărarea Constituţiei.

Într-un stat democratic, nu este în regulă ca oficiali de rang înalt să transmită în spațiul public informații false, cum s-a întâmplat în ultimul timp și să nu fie penalizați.

Chiar dacă Liviu Dragnea a făcut aceste declarații pentru electoratul PSD captiv , Justiția și structurile care se ocupă de securitatea țării, de apărarea democrației, ar trebui să fie în alertă și să nu lase ca teorii conspiraționiste să fie promovate drept adevăr.

Faptul că la vârful și în rândul partidului de guvernământ sunt multe persoane care sunt cercetate pentru diverse infracțiuni, care pot legifera și lua decizii administrative, nu poate fi de bun augur pentru o democrație. Aceștia ar trebui să facă un pas în spate, dar după cum am văzut nu o vor face și în acest caz soluția este o justiție liberă și curajoasă.

În Croația, în decembrie 2011, partidul de guvernământ HDZ (Hrvatska Demokratska Zajednica, Uniunea Democrată Croată, partidul dreptei naționaliste) considerat de dreapta și proeuropean, condus de Ivo Sanders , a fost inculpat de procurorul general ca fiind o asociație de răufăcători. Procesul s-a soldat nu numai cu condamnarea lui Sanders și a altor lideri. Partidul a pierdut alegerile s-a reformat și dintr-o structură coruptă a devenit o formațiune politică normală.

Într-un stat membru UE și NATO, un rol important pentru a avea o clasă politică necoruptă îi revine Justiție, care poate acționa cu mijloce democratice, transparente și intransigente, dar și electoratului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *