Liviu Dragnea scapă de dosarul penal după ce judecătoarea Alina Ghica a anulat prejudiciul din dosarul Teldrum

Judecatoarea Alina Ghica, cea care a anulat prejudiciul în dosarul lui Liviu Dragnea în instanţa de contencios administrativ îi dă o bună ocazie liderului PSD să scape de ancheta penală de la DNA. Mai exact, o hotărâre CEDO prin care România a fost condamnată la despăgubiri băneşti arată că o cauză nu poate avea două soluţii – una într-un dosar penal şi alta într-unul de contencios administrativ. Speţa care poate fi invocata este cauza Lungu vs. România îm care Curtea Europeanî a Drepturilor Omului s-a pronunţat în 21 octombrie 2014. În motivarea soluţiei, CEDO a a reţinut existenţa unei violări a art. 6 par. 1 din Convenţia pentru Apărarea drepturilor Omuluii. . Argumentele Curţii sunt mai mult decât elocvente. Cauza privea existenta a doua dosare separate – unul privind anularea unei amenzi fiscale si celalalt viza un dosar penal de evayiune fiscala. CEDO a statuat că:

„Derularea simultană şi în paralel a două proceduri independente cu privire la aceleaşi fapte, care a condus secţia penală a Curţii de Apel la o nouă apreciere a acestor fapte, radical diferită de hotărârea anterioară a secţiei comerciale de la aceeaşi Curte de Apel, a adus atingere principiului securităţii juridice (…) În consecinţă, prin aceea că a revenit asupra unui punct al litigiului care a fost deja tranşat şi care a făcut obiectul unei hotărâri definitive, şi în absenţa unui motiv întemeiat, Curtea de Apel a înfrânt principiul securităţii raporturilor juridice. Din acest motiv, dreptul reclamantului la un proces echitabil în sensul art. 6 par. 1 din Convenţie a fost încălcat” (par. 46-47).

Or, dosarul lui Liviu Dragnea tocmai asta vizează, să se demonstreze că nu există niciun prejudiciu care îi poate fi imputat liderului PSD. În ședinta din 23 noiembrie în care a dispus anularea completurilor de 5 judecători, Alina Ghica a repus pe rol și a și rămas în pronunțare în dosarul prin care CJ Teleorman cerea anularea prejudiciului constatat de OLAF. Ulterior cerința CJ Teleorman a fost aprobată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *