Locurile la studiile universitare vor fi alocate în mod transparent și în funcție de domeniile prioritare

Pentru prima dată, începând cu acest an, Ministerul Educației Naționale (MEN) a fundamentat și a repartizat distinct locuri de studii finanțate de la bugetul de stat, cu următoarele destinații: domenii prioritare de dezvoltare a României, absolvenți ai liceelor situate în mediul rural și locuri destinate formării inițiale a viitoarelor cadre didactice.

Penrtu cele trei domenii au fost alocate 5.000 de locuri în plus față de anul 2017, fiind vizate acele programe de studii care susțin domeniile prioritare, așa cum sunt definite în Strategia Națională de Cercetare, Dezvoltare și Inovare 2014 – 2020.

Pentru absolvenții de liceu cu diploă de bcalaureat proveniți de la unități liceale  situate în mediul rural, au fost repartizate locuri finanțate de la bugetul de stat.

În anul universitar 2018-2019, Ministerul Educației Naționale va repartiza preliminar numărul de locuri/granturi pentru studii universitare de licență și master organizate la forma de învățământ cu frecvență, de doctorat cu bursă pentru forma de învățământ cu frecvență și fără bursă pentru formele de învățământ cu frecvență și cu frecvență redusă, din instituțiile de învățământ superior de stat, finanțate de la bugetul de stat.

De menționat este și faptul că toate instituțiile de învățământ superior au obligația transmiterii către Ministerul Educației Naționale, atât a repartizării locurilor pe programe de studiu din domeniile prioritare de dezvoltare a României, cu demonstrarea creșterii numărului de locuri finanțate de la bugetul de stat față de admiterea pentru anul universitar 2017-2018, cât și a listelor nominale cu candidații înmatriculați pe locurile dedicate absolvenților de licee din mediul rural, cu specificarea liceului din care aceștia provin.

Locurile/granturile de studii finanțate de la bugetul de stat repartizate, care vor rămâne neocupate după sesiunea septembrie 2018, vor fi comunicate Ministerului Educației Naționale până la data de 15 septembrie 2018, în vederea redistribuirii acestora în sistem.

Emiterea pentru prima dată a acestei fundamentări privind repartizarea cifrei de școlarizare constituie un reper în direcția transparenței instituționale, se arată în comunicatul de presă emis de Ministerul Educației Naționale.

Sursa foto: www.portalinvatamant.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *