Lovitura de gratie pentru marile companii: se majoreaza taxele in energie, jocuri de noroc, tutun si alcool

Companiile energetice ar urma sa primeasca o lovitura astazi de la ministrul Eugen Teodorovici. Surse din piata spun ca Executivul pregateste nu doar o majorare a impozitului pe profit, dar si o crestere a impozitarii suplimentare din liberalizarea preturilor la gaze. Senatorul Florin Citu si mai multi reprezentanti ai oamenilor de afaceri sustin ca la Ministerul de Finante ar exista o ordonanta cu peste 60 de articole, care ar cuprinde majorări de taxe „pentru fiecare sector din economie”.
Impozitarea suplimentara din liberalizarea pretului ar urma sa se aplice pentru o valoare prestabilita de 121 de lei pe mwh stabilita de Central European Gas Hub (CEGH) din Austria, cu toate ca, in Romania, pretul mediu la care se tranzactioneaza gazele ar fi de 90 de lei /mwh. Impozitarea suplineara ar creste de la 30 de lei/mwh la 60 de lei/mwh.

Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a reactionat deja si a anuntat ca masura ar putea declansa blocaje in randul producatorilor de gaze din Romania – Petrom, Romgaz sau Amrom care nu ar mai ramane cu nimic din extractia de gaze si ar fi favorizate astfel importurile de la Gazprom. ACUE trece in revista principalele riscuri pe care le aduce masura:

– Furnizorii și traderii de energie ar fi expuși riscului de a rămâne fără lichidități, ceea ce i-ar obliga să își întrerupă activitatea de vânzare a energiei electrice, a gazelor naturale și a agentului termic. Această situație va determina, la rândul ei, probleme semnificative de siguranță a aprovizionării cu energie, în special în perioada de iarnă, putând genera un risc pentru securitatea națională.
– Capacitatea investițională a companiilor energetice ar fi grav afectată, iar investitorii ar fi nevoiți să sisteze programele de investiții, deși există un consens larg că sunt absolut necesare investiții de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizării sistemului energetic și pentru dezvoltarea de noi capacități și a unor noi resurse.
– Dată fiind importanța strategică a sectorului energetic și rolul acestuia pentru Bursa de Valori București, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecințe foarte grave asupra prețului acțiunilor și ar crea pagube colaterale, pe scară largă, companiilor românești listate, pieței de capital, dar și zecilor de mii de români care au investit în acțiunile acestor companii.
– Semnalul transmis comunității de afaceri ar fi dezastruos, percepția despre Româna în străinătate fiind afectată pe termen lung.

Nici furnizorii de jocuri de noroc, producatorii de tutun si alcool nu scapa mai ieftin. Publicitatea la tutun si alcooln se impoziteaza cu 12% din valoarea incasarilor din care se scade TVA, iar videoloteria este impozitata cu 3% din cifra de afaceri. La ora 18.00, ministrul Eugen Teodorovici este asteptat sa dea explicatii pentru informatiile aparute pana acum pe surse.

In cursul zilei de ieri, mai multe surse au declarat pentru newsmaker.ro ca guvernul urmareste cresterea impozitarii pe profit a firmelor de la 16 la 21 la suta sau o impozitare de 5% a cifrei de afaceri in diverse domaneii de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *